Šéf európskych liberálov agitoval: Tí vaši nacionalisti z vás chcú zase urobiť malý štát

    0
    Guy Verhofstadt (uprostred), poslanec EP (ALDE) (Autor: SITA)

    V úvode okomentoval aktuálne rokovania na pôde OSN. „Hádam sa lídri OSN na niečom dohodnú a ukážu vôľu riešiť konflikty. Najdôležitejší konflikt, ktorý tu máme, je ten v Sýrii. Európa však v tomto konflikte nehrá takmer žiadnu úlohu, musí len čeliť následnému náporu utečencov… Ja som veľmi skeptický ohľadom riešenia sýrskej krízy. My sme už pred rokmi neurobili to, čo sme urobiť mali. Keď pred rokmi začali tie protesty proti Asadovi, tak sme mali pomôcť umiernenej opozícii. Neurobili sme nič, a to ani keď Asad použil nepovolené zbrane. To vytvorilo priestor na vznik Islamského štátu a na akcie Asada a Ruska v Sýrii,“ poznamenal hosť.

    Nebuďme naivní…

    Následne zdôraznil, že Spojené štáty nemôžu donekonečna ťahať za iných horúce gaštany z ohňa. To je záležitosť, ktorú by mali riešiť európske armády. Naše armády sú vraj bohužiaľ pomerne neschopné, pretože dokážu riešiť len asi desatinu toho, čo zvládajú Spojené štáty. Možno namietať, že Američania majú väčší rozpočet na armádu, ale na to konto treba okamžite povedať, že Amerika nevydáva na obranu desaťkrát viac ako Európa. Podľa Verhofstadta by sme mali mať spoločnú armádu, ktorá by nemala pôsobiť ako protiváha NATO, ale ako určitá nadstavba NATO.

    Podľa hosťa musíme byť pripravení riešiť vlastné problémy. „Nebuďme naivní. Ak sa americkým prezidentom stane Trump, tak už nám Američania nebudú pomáhať. Ja by som si, samozrejme, neprial, aby sa stal prezidentom on, ale ak ním bude, Spojené štáty už nebudú zasahovať po celom svete,“ varoval.

    „Tá najväčšia chyba, ktorú sme urobili, bola, že sme nedokázali usmerniť ten prúd migrantov. Namiesto toho sme začali hneď hovoriť o kvótach. My sme mali posilniť pobrežnú stráž a rozlišovať vojnových utečencov od ekonomických migrantov… Ale my sme najprv urobili ten posledný krok, čo je presídľovanie a nejaké kvóty. Američania majú svoju pobrežnú hliadku a my ju nemáme. Prečo ju nemáme? Každý štát to robí po svojom. Aj Gréci majú svoj spôsob, a to je zlé,“ podotkol Verhofstadt.

    Europol by mal mať možnosť úkolovať slovenskú políciu

    „Ja vždy hovorím, že grécke hranice sú zároveň belgickými hranicami, francúzskymi hranicami a pod. Na toto nesmieme zabúdať, a to najmä v situácii, keď teroristi nectia žiadne hranice.“ Našou ďalšou chybou je podľa neho to, že tajné služby neustále pracujú len v národnom meradle. Keď v minulosti dochádzalo k útokom, tak sa podľa europoslanca neskôr ukázalo, že niektorá z tajných služieb mala informácie o hroziacom útoku, ale neposlala ich ďalej.

    Bohužiaľ platí, že pred terorizmom neexistuje stopercentná ochrana. Napriek tomu by vraj Európe pomohlo, keby sa zrodila nejaká európska FBI, ktorá by to riešila. „My potrebujeme, aby mal Europol kompetencie na to, aby mohol dať príkaz nemeckej polícii, francúzskej polícii atď. v prípade, že bude mať informácie o hroziacom útoku,“ vyjadril europoslanec svoj názor.

    Pár slov padlo aj na adresu islamu. Väčšina moslimov je podľa hosťa úplne normálna. „My nesmieme všetkých moslimov hádzať do jedného vreca. Nacionalisti hovoria: Poďme sa schovať za naše hranice a všetko bude vyriešené. Ale to nie je pravda. Klimatické zmeny tým nezmiznú, rovnako ako teroristi. Namiesto uzatvárania sa do národných hraníc potrebujeme európsku armádu a európskych vyšetrovateľov hroziacich teroristických útokov,“ zdôrazňoval divákom.

    Nakoniec sa Verhofstadt vyjadril k Brexitu. Časť Britov si vraj celé roky priala vystúpenie z EÚ, ale nemali pripravený plán, čo bude potom. Verhofstadt zdôraznil, že teraz vôbec nehovorí o Nigelovi Faragovi. „Jeho vôbec nezaujíma Brexit. Jeho zaujíma len to, aby zničil Európsku úniu, aby ju zabil a vrátil sa do čias medzi dvoma svetovými vojnami. A vy v strednej Európe dobre viete, čo sa medzi dvoma svetovými vojnami dialo,“ ukončil varovne hosť.

    - Reklama -