Dve muchy jednou ranou chce zabiť egyptský miliardár. Navrhuje netradičné riešenie utečeneckej krízy

0
Utečenci z Afganistanu na srbsko-maďarskej hranici (Autor: SITA)

„Nech mi predá ostrov Grécko alebo Taliansko, ja vyhlásim jeho nezávislosť, prichýlim migrantov a vytvorím pre nich pracovné miesta pri budovaní novej krajiny,“ píše egyptský miliardár na sociálnej sieti Twitter. Kúpa niektorého z ostrovov od Atén pre migrantov by čiastočne pomohla aj krachujúcej gréckej ekonomike. Podľa Sawirisa, ktorého cituje SME, sú takýchto ostrovov, ktoré by mohli „dostať“ migranti do užívania, desiatky. Je však otázne, či by utečenci boli ochotní začať takpovediac úplne od nuly.

Je Sawarisov ostrov utópia?

Imanie Naguiba Sawirisa sa odhaduje na približne 2,9 miliardy dolárov. Podľa neho by taký ostrov od Grécka či Talianska mohol stáť niečo medzi 10 až 100 miliónmi dolárov. Problém však môže predstavovať vybudovanie infraštruktúry, ale aj na to navrhuje Sawaris riešenie. Migranti, ktorí by spočiatku dostali základné ubytovanie a potreby, by podľa neho mohli neskôr vybudovať školy, nemocnice a ostatné dôležité inštitúcie. Egyptský miliardár pripúšťa, že by to bolo len dočasné riešenie a utečenci by sa z ostrova mohli kedykoľvek vydať späť domov, ak by to dovolila situácia v ich krajine.

Nebude to také ľahké

Sawaris priznáva, že realizácia tohto v skutku ambiciózneho projektu by nebola úplne najjednoduchšia. Problém je už samotná kúpa ostrova, pretože nikto nemôže donútiť Grécko alebo Taliansko, aby na takéto účely predali časť svojho územia. Na zamyslenie je aj vznik samotných úradov, justície, či napríklad colných predpisov a kontrolných orgánov. Sawaris napriek všetkým týmto komplikáciám tvrdí, že na riešení prílevu utečencov, ktorí v Európe hľadajú nový domov, treba začať aktívne pracovať.

- Reklama -