Podľa Krajniaka robí KOZ “divadlo”. Je pripravený rokovať s každým, kto prejaví záujem o sociálny dialóg

0
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) v NR SR. Foto: TASR

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) považuje štvrtkové vyjadrenia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR za divadlo a ohradzuje sa voči tvrdeniam o blokovaní zasadnutia tripartity. Zopakoval, že je pripravený rokovať s každým, kto prejaví záujem o sociálny dialóg.

KOZ SR vo štvrtok informovala, že minister práce opätovne porušil zákon o tripartite, keď vláda v stredu (21. 10.) schválila koncepciu tzv. kurzarbeitu. Tá však rovnako ako zákon o štátnom rozpočte nebola podľa odborárov prerokovaná v tripartite.

Ministerstvo práce uviedlo, že rokovanie tripartity nie je možné zrealizovať, pokiaľ sa KOZ nezúčastní na predsedníctve Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR. „Vzhľadom na oznámenie KOZ SR o tom, že sa nezúčastní na zasadnutí predsedníctva HSR SR, predsedníctvo HSR SR nie je schopné prijímať závery, vrátane záveru o čase, mieste a programe plenárneho zasadnutia tripartity. V dôsledku toho predseda HSR nemôže uskutočniť plenárne zasadnutia tripartity,” uviedol pre TASR tlačový odbor rezortu práce. Zasadnutia tak svojou neúčasťou podľa ministerstva blokuje samotná KOZ SR.

Rezort práce tiež uviedol, že sa neuskutočnilo ani plánované štvrtkové rokovanie predsedníctva tripartity. „Tým sa muselo zrušiť aj plánované plenárne zasadnutie HSR SR,” upozornilo ministerstvo práce.

KOZ SR je spolu so všetkými ostatnými členmi Hospodárskej a sociálnej rady SR súčasťou Riadiaceho výboru pre reformu dôchodkového zabezpečenia, sociálneho poistenia a zavedenia skráteného pracovného času tzv. kurzarbeit. Riadiaci výbor zasadol prvýkrát 16. júla 2020. Hlavným bodom programu bola podľa vyjadrení ministerstva príprava zavedenia kurzarbeitu.

V stredu 23. septembra 2020 sa na ministerstve uskutočnilo rozporové konanie k zásadným pripomienkam k tejto koncepcii, na ktorom sa zúčastnili aj piati zástupcovia KOZ vrátane prezidenta Mariána Magdoška.

„V pondelok 5. októbra 2020 sa uskutočnilo rokovanie riadiaceho výboru s hlasovaním per rollam, ktorého bodom bolo aj schválenie návrhu koncepcie zavedenia kurzarbeitu. Napriek tomu, že prezident KOZ nie je hlasujúcim členom výboru, s návrhom koncepcie súhlasil,” dodalo ministerstvo práce.

- Reklama -