KOZ sa na rokovaní HSR nezúčastní. Podľa odborárov Krajniak porušuje zákon o tripartite

0
Na snímke zľava prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Marián Magdoško a viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová. Foto: TASR

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) opätovne porušil zákon o tripartite. Vláda v stredu (21. 10.) schválila koncepciu tzv. kurzarbeitu. Tá však rovnako ako zákon o štátnom rozpočte nebola podľa odborárov prerokovaná v tripartite. Odborári avizovali, že sa nezúčastnia ani na najbližšom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR).

Na štvrtkové popoludnie zvolal minister práce rokovanie Predsedníctva HSR. Súčasťou pozvánky bol aj predbežný návrh plánu práce HSR SR na mesiace november a december 2020. KOZ SR uviedla, že zostala nemilo prekvapená, že jedným z bodov programu rokovania plenárneho zasadnutia HSR, plánovaného na 2. novembra, je aj Koncepcia zavedenia režimu skrátenej práce “kurzarbeit”, ktorú už schválila vláda SR.

Minister práce tak podľa KOZ opäť raz obišiel štandardný legislatívny proces. Odborári uviedli, že predstavitelia ministerstva pritom deklarovali, že koncepcia so zapracovanými pripomienkami bude predmetom rokovania Riadiaceho výboru pre reformu dôchodkového zabezpečenia, sociálneho poistenia a zavedenia skráteného pracovného času. Toto rokovanie sa však neuskutočnilo, KOZ nedostalo ani záverečnú verziu koncepcie. Schválením koncepcie na vláde sa podľa odborárov opätovne obchádza rokovanie tripartity.

KOZ nesúhlasí s takýmto konaním. „Nebudeme hrať hru ministra práce Krajniaka. Nechceme blokovať pomoc pre firmy a pracujúcich, zároveň si však nenecháme skákať po hlave. Platí zákon, ktorý stanovuje, ako má tripartita fungovať. Minister Krajniak však robí všetko preto, aby odbory blokoval. Preto sa nezúčastníme na najbližšom zvolanom rokovaní tripartity a budeme pokračovať v protestných a nátlakových akciách s cieľom navrátiť sociálny dialóg,” vyhlásil v stanovisko pre médiá prezident KOZ SR Marián Magdoško.

KOZ SR samotný kurzarbeit podporuje. Konfederácia je však presvedčená, že opatrenia prijaté na zamedzenie šírenia nového koronavírusu, ktoré významne zasahujú do podnikania a výrazne zvyšujú sociálne a ekonomické dosahy pandémie, musia byť primerane kompenzované.

„Očakávame, že nová schéma odstráni všetky nedostatky opatrení z prvej vlny, ktoré nechali bez povšimnutia slobodné povolania, množstvo ľudí na voľnej nohe, verejné podniky a mnoho ďalších skupín,” dodala viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová s súvislosti s projektom Prvá pomoc plus.

- Reklama -