Ministri zahraničných vecí EÚ sa stretnú s líderkou bieloruskej opozície

0
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell sa v pondelok v Bruseli stretnú s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Borrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku, “bude v pondelok ráno v Bruseli hostiť neformálne stretnutie s pani Sviatlanou Cichanovskou a ministrami zahraničných vecí členských štátov EÚ”, uviedol pre agentúru AFP Borrellov hovorca Peter Stano.

Európsky parlament prijal vo štvrtok uznesenie o situácii v Bielorusku, v ktorom neuznáva výsledky bieloruských prezidentských volieb z 9. augusta a odsudzuje bieloruské orgány za násilné potlačenie pokojných protestov. Po 5. novembri, keď úradujúcemu bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi vyprší funkčné obdobie, ho poslanci EP už nebudú uznávať ako prezidenta tejto krajiny.

Europoslanci podporujú sankcie EÚ voči osobám zodpovedným za volebné podvody v Bielorusku – vrátane Alexandra Lukašenka – a odsudzujú hybridné zasahovanie Ruskej federácie do bieloruských vnútorných záležitostí.

Poslanci v uznesení vyjadrujú uznanie bieloruským ženám na čele so Sviatlanou Cichanovskou, Veranikou Capkalovou a Maryjou Kalesnikavovou a ich podporovateľom za ich odvahu pri vyjadrovaní a zastupovaní legitímnych požiadaviek bieloruského ľudu, pričom konštatujú, že mnoho Bielorusov považuje za víťaza prezidentských volieb práve Cichanovskú.

Masové protesty v Bielorusku trvajú od zverejnenia výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta. Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, v týchto voľbách podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov.

- Reklama -