Lukašenko oznámil zatvorenie hraníc s Poľskom a Litvou

0
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok oznámil, že Bielorusko je nútené uzavrieť hranice s Litvou a Poľskom a “posilní hranicu” s Ukrajinou. Informoval o tom spravodajský portál TUT.by. Podľa bieloruskej rozhlasovej stanice Rádio Sloboda zatiaľ nie je jasné, čo Lukašenkove slová budú v praxi znamenať.

Lukašenko vo svojom vystúpení na ženskom fóre Za Bielorusko, ktoré sa konalo vo štvrtok v Minsku, vyhlásil, že “sme nútení stiahnuť jednotky z ulíc, pol armády vyzbrojiť a uzavrieť štátne hranice zo západu – predovšetkým s Litvou a Poľskom”.

Dodal, že Bielorusko je okrem toho nútené posilniť ochranu štátnej hranice “s našou bratskou Ukrajinou”.

Na obyvateľov všetkých týchto troch štátov sa Lukašenko obrátil s výzvou, aby zastavili svojich politikov a zabránili rozpútaniu vojny.

Bieloruský prezident konštatoval, že “nevieme, s čím ešte prídu”. “Sme si vedomí, že im ešte zostalo pár trikov pred tým, ako rozpútajú naozajstnú vojnu,” uviedol.

Lukašenko tiež vyhlásil, že v posledných dňoch boli “spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom obrany nútení budovať spoločnú obranu zväzového štátu Ruska a Bieloruska”.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia v ruskom čiernomorskom letovisku Soči v pondelok 14. septembra 2020. (Foto: TASR/AP)

Dodal, že sa “aktivizovali dávno naplánované vojenské cvičenia”. Podľa agentúry Interfax Lukašenko vysvetlil, že Moskva a Minsk sa pre akútnu situáciu v jeho republike rozhodli uskutočniť druhú etapu bielorusko-ruských cvičení Slovanské bratstvo-2020 na území Bieloruska. Druhú etapu tohto cvičenia Lukašenko podľa svojich slov venoval ženám.

Podľa svojich slov si Lukašenko nepraje, aby Bielorusko viedlo vojnu. Spresnil, že nechce ani to, aby sa Bielorusko, ale ani Poľsko či Litva zmenili na bojiská, “kde sa budú riešiť nie naše problémy”.

Apeloval preto na obyvateľov Litvy, Poľska a Ukrajiny, aby zastavili svojich “nerozumných politikov” a nedovolili, aby vypukla vojna.

Vo svojom príhovore sa Lukašenko vrátil aj k výsledku augustových prezidentských volieb, ktoré v krajine spustili nebývalé protesty. Lukašenko však delegátky fóra ubezpečoval, že počas volieb a pri sčítaní výsledkov “sa neklamalo”. Argumentoval, že je nemožné sfalšovať 80 percent získaných hlasov.

Vyjadril tiež presvedčenie, že účastníci protestov žien v Bielorusku “sa spamätajú” a že bieloruská poriadková polícia “zachránila krajinu a zmarila bleskovú vojnu”. Vyhlásil, že “útok na Bielorusko sa začal dve a pol hodiny pred zatvorením volebných miestností”.

- Reklama -