V Bielorusku sa začalo predčasné hlasovanie v prezidentských voľbách

0
Plagát s prezidetskými kandidátmi, pričom tvár bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka je zatretá bielou farbou, pred nedeľnými prezidentskými voľbami. Foto: TASR/AP

V Bielorusku sa v utorok začalo predčasné hlasovanie v prezidentských voľbách. Hlavným dňom hlasovania bude nedeľa 9. augusta.

Ako informovala rozhlasová stanica Deutsche Welle (DW), účasť pozorovateľov na voľbách je obmedzená. Ústredná volebná komisia (ÚVK) totiž s odvolaním sa na epidémiu vyvolanú koronavírusom SARS-CoV-2 umožňuje, aby priebeh hlasovania v jednej volebnej miestnosti monitorovali maximálne traja pozorovatelia. Podľa korešpondenta DW z Minska volebné komisie dávajú prednosť pozorovateľom delegovaným štábom úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka.

Stanica DW spresnila, že v prezidentských voľbách môžu predčasne odovzdať svoj hlas tí bieloruskí voliči, ktorí tak nebudú môcť urobiť v hlavný deň volieb alebo sa nenachádzajú v mieste svojho bydliska.

Volebné miestnosti budú v čase predčasného hlasovania otvorené od 10.00 h do 14.00 h a od 16.00 h do 19.00 h. Celkovo bude počas volieb hlavy štátu otvorených 5767 volebných miestností, pričom 44 z nich mimo územia Bieloruska.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko počas prejavu o stave krajiny pred nedeľnými prezidentskými voľbami 4. augusta 2020 v Minsku. Foto:taR/AP

O znovuzvolenie sa vo voľbách opäť uchádza úradujúci prezident Lukašenko. Jeho hlavnou súperkou je Svitlana Cichanovská, ktorá je v Bielorusku označovaná za “symbol zmeny”.

Na podporu Cichanovskej, manželky zadržiavaného blogera Siarheja Cichanovského, sa v celej krajine konajú tisíce zhromaždení a počas kampane ju podporujú aj opoziční politici, ktorých Ústredná volebná komisia (ÚVK) odmietla zaregistrovať ako kandidátov volieb hlavy štátu – ide o Viktara Babaryku a Valeryja Capkalu.

Okrem Cichanovskej a Lukašenka vo voľbách kandidujú aj predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň, bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká a spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev.

DW pripomenula, že posledné týždne pred voľbami v Bielorusku došlo k zadržaniu mnohých opozičných aktivistov a politikov vrátane lídra opozície Mikalaja Statkeviča.

Statkevič v prezidentských voľbách v roku 2010 kandidoval proti Lukašenkovi a následne, po spochybnení výsledkov volieb a masových nepokojoch, bol odsúdený na šesť rokov väzenia. Na slobodu sa dostal v roku 2015, ale úrady mu v nadchádzajúcich voľbách kandidovať nedovolili.

Lukašenko je prezidentom Bieloruska nepretržite od roku 1994.

- Reklama -