India začína s druhou fázou klinického testovania vakcín proti koronavírusu

0
Na archívnej snímke dobrovoľník dostáva vakcínu proti novému koronavírusu. Foto: TASR/AP

Indické zdravotnícke úrady v utorok oznámili, že sa začala druhá fáza klinického testovania vakcín proti koronavírusu vyvinutých indickými firmami. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Klinické testy sa robia s vakcínou s inaktivovaným koronavírusom, ktorú vyrobila spoločnosť Bharat Biotech, a DNA-vakcínou vyvinutou farmaceutickou firmou Zydus Cadila.

Nasledujúci týždeň sa na 17 miestach Indie začne druhá fáza testov očkovacej látky vyvinutej Oxfordskou univerzitou.

Ministerstvo dodalo, že polovicu úmrtí na koronavírus v Indii tvoria ľudia vo veku pod 60 rokov. Uviedlo tiež, že 37 percent úmrtí predstavujú ľudia vo veku 45 – 60 rokov. Celosvetový výskum pritom ukazuje, že ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom je smrteľné predovšetkým pre ľudí v pokročilom veku. Podľa názoru indických odborníkov na zdravotníctvo táto odchýlka existuje preto, že úmrtia na COVID-19 medzi seniormi v Indii neboli podchytené alebo neboli títo seniori testovaní.

India je s 1,8 milióna nakazených ľudí na treťom mieste v počte potvrdených prípadov infekcie a na piatom mieste v počte úmrtí, ktorých má vyše 39 000, ako vo svojom súhrne zo sveta uvádza americká Univerzita Johnsa Hopkinsa.

- Reklama -