Podľa amerických generálov to bol útok, uviedol Trump k výbuchom v Bejrúte. Tí to popreli

0
Americký prezident Donald Trump (Foto: TASR/AP)

Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že utorkové mohutné výbuchy v Bejrúte “vyzerali ako hrozný útok”. Informovala o tom agentúra AFP.

Trump vysvetlil, že sa stretol s americkými generálmi, podľa ktorých výbuchy v bejrútskom prístave spôsobilo niečo ako bomba.

„Zdá sa, že podľa nich – a oni to vedia lepšie ako ja – to bol útok,” uviedol Trump. „Bolo to dáka bomba,” vyhlásil.

Na úvod svojej tlačovej konferencie venovanej epidémii vyvolanej koronavírusom Trump vyjadril Libanonu sústrasť v mene Spojených štátov a zopakoval, že jeho krajina “je pripravená” pomôcť.

Libanonský premiér Hasan Dijáb v noci na stredu informoval, že v prístavnom sklade v Bejrúte, kde v utorok podvečer došlo k dvom mohutným výbuchom, sa nachádzalo asi 2750 ton dusičnanu amónneho.

Dijáb podľa svojho hovorcu označil za neprijateľné, že “2750 ton dusičnanu amónneho bolo v sklade šesť rokov bez toho, aby boli prijaté preventívne opatrenia”.

Dva výbuchy v bejrútskom prístave, ktoré nasledovali v utorok po 18.10 h miestneho času krátko po sebe, si vyžiadali najmenej 73 obetí na životoch a vyše 3700 zranených, informovala agentúra AFP.

Úrady v utorok večer aktualizovanej bilancii pripustili, že počet obetí sa ešte môže zvýšiť. Austrálska vláda v stredu potvrdila, že medzi obeťami je aj jeden Austrálčan.

Podľa agentúry AFP výbuchy, ktoré otriasli celým mestom, vyvolali v jeho uliciach paniku a chaos. Miestne nemocnice sú výbuchmi poškodené a plné zranených. Mnohých pacientov previezli preto z Bejrútu do iných miest. Červený kríž vyzval na bezodkladné darovanie krvi. Spravodajský portál L’Orient-Le Jour informoval, že v stredu v Bejrúte spustia prevádzku troch poľných nemocníc.

Mohutné výbuchy a následná tlaková vlna spôsobili v Bejrúte veľké materiálne škody. Najväčšie sú v prístave, kde po výbuchoch vypukli požiare. Hasiči ich likvidujú aj pomocou vrtuľníkov, informoval portál FranceInfo.

Ponuky s pomocou Libanonu adresovali mnohé štáty sveta vrátane Izraela, ktorý je s Libanonom technicky vo vojnovom stave.  

Úradníci Pentagónu “nevedia, o čom prezident hovoril”

Traja predstavitelia amerického ministerstva obrany nemajú informácie, ktoré by nasvedčovali, že mohutné výbuchy v libanonskom hlavnom meste Bejrút boli dôsledkom útoku. Takto však o tragédii v Bejrúte hovoril prezident USA Donald Trump počas brífingu v Bielom dome.

Úradníci, ktorí odmietli byť identifikovaní, však pre televíziu CNN uviedli, že “nevedia, o čom prezident hovoril”.

Jeden zo zdrojov zdôraznil, že keby existovali náznaky, že šlo o útok, malo by to za následok automatické zvýšenie ochrany amerických vojakov a majetku USA v regióne.

„Keď už pre nič iné, tak v obave z odvetných útokov,” spresnil zdroj. “Nič z toho sa zatiaľ nedeje,” dodal.

- Reklama -