Ambasády v Bejrúte hlásia zranených

0
Libanončan pomáha zranenému mužovi na ulici po masívnej explózii v Bejrúte 4. augusta 2020. Foto. TASR/AP

Po dvoch mohutných výbuchoch, ku ktorým došlo v utorok podvečer v Bejrúte, hlásia zranených ambasády Belgicka, Holandska a Nemecka sídliace v blízkosti prístavu libanonskej metropoly. Uviedla to v utorok tlačová agentúra Belga.

Šéf belgickej diplomacie Philippe Goffin prostredníctvom sociálnej siete Twitter informoval, že veľvyslanectvo Belgicka bolo poškodené výbuchmi v prístave.

Podľa jeho slov črepiny skla z okien rozbitých tlakovou vlnou “mierne zranili” dvoch diplomatov a tiež dvoch rodinných príslušníkov personálu ambasády.

Goffin v reakcii na výzvu libanonského premiéra Hasana Dijába pre medzinárodnú spoločnosť o poskytnutie pomoci dodal, že Belgicko je ochotné pomôcť pri prekonávaní následkov “tejto hroznej explózie” a jeho rezort vyjde v ústrety aj Belgičanom žijúcim v Bejrúte, ktorí budú potrebovať pomoc v súvislosti s ničivými výbuchmi.

Podľa agentúry Belga zranených zamestnancov hlásia aj veľvyslanectvá Holandska a Nemecka, ktoré sa tiež nachádzajú v blízkosti prístavu.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí spresnilo, že momentálne nevie posúdiť stav škôd na budove veľvyslanectva. Upozornilo, že vzhľadom na rozsiahle škody v zničenej mestskej oblasti zatiaľ nemôže potvrdiť, či medzi obeťami alebo zranenými sú aj nemeckí štátni príslušníci.

Holandské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že v dôsledku výbuchov bolo na veľvyslanectve v Bejrúte zranených päť osôb, z toho štyria zamestnanci a jeden ich rodinný príslušník.
      

- Reklama -