Koalícia Merkelovej vraj môže stroskotať na utečencoch

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    „Bavorská Kresťanská únia (CSU) požaduje, aby do Nemecka neprichádzalo viac ako 200 000 utečencov ročne, a opakovane uviedla, že bez takejto hranice nevstúpi do vlády. Všetky tri ostatné strany to však odmietajú, vrátane sesterskej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorá takýto krok, rovnako ako mnoho expertov, považuje za protiústavný,“ píše ČTK.

    Celý článok nájdete tu.

    Šéf bavorskej CSU Horst Seehofer dal po voľbách jasne najavo, že CDU/CSU sa musí posunúť napravo a získať späť voličov, ktorí tento rok prešli k Alternatíve pre Nemecko (AfD). To podľa Seehofera tiež znamená zaujatie jasného stanoviska v otázkach utečeneckej krízy. Zelení aj AfD a CDU to však odmietajú.

    To však nie je jediná téma, na ktorej sa možno budúca koalícia tak úplne nezhodne. Zelení požadujú ukončenie nových vozidiel so spaľovacími motormi do roku 2030. Liberáli z FDP zase dávajú najavo, že by možno bolo dobré spomaliť európsku integráciu. Nemecko by navyše podľa predstáv FDP ďalej nemalo odvádzať viac peňazí do eurozóny a do celej EÚ.

    Vyjednávanie o novej koalícii sa tak môže ťahať dlho.

    - Reklama -