Na Kisku sa to valí. Na úveroch vraj zarábal aj ako prezident. A to nie je všetko

    0
    Prezident Kiska (Autor: prezident.sk)

    Ako informoval denník pravda.sk, pôvod peňazí prechádzajúcich cez firmu KTAG je otázny. Počas prezidentskej kampane Kiska tvrdil, že biznis s nebankovkami na Slovensku už opustil. Firma KTAG však minulý rok vykonala služby pre nebankový holding za takmer 326 000 eur a navyše ešte za rok 2014 inkasovala takmer 408 000 eur za sprostredkovanie úverov. Kiska teda cez svoju firmu zarábal na úverovom biznise aj v čase prezidentovania. 

    Aj kontrola daniarov ukázala, že KTAG pracuje pre nebankovku. Preto za rok 2014 firme neuznali náklady na služobnú cestu a ubytovanie. „Predmetom služobnej cesty bola pravidelná kontrola v prevádzkach Quatro finančný dom v Bratislave – Polus, Aupark,“ píše sa v protokole daniarov zverejnenom anonymom.

    Kiska sa pred časom vyjadril, že podiely nebankoviek, ktoré spoluvlastnil, predal už v roku 2005, čím získal asi 10 miliónov eur. Zrejme má však naďalej podiel v nebankovke pôsobiacej v Česku.

    Z registra účtovných závierok a z uniknutých dokumentov daniarov vyplýva, že KTAG v roku 2014 nefakturovala Kiskovi za zabezpečenie jeho propagácie. V rokoch 2009 až 2012 bola strata KTAG od 133 000 do 190 000 eur ročne, s príchodom volieb sa straty prehlbovali. V roku 2013 dosiahli 657 000 eur a o rok neskôr dokonca 1,2 milióna eur. Firme stúpli za rok zhruba o 900-tisíc eur na 2,84 milióna eur najmä pôžičky splatné do roku 2028. Pôžičku firme poskytol Andrej Kiska. Minulý rok mu splatila takmer 94-tisíc eur a pôžička tak klesla na 2,12 milióna eur.

    Pôžička však faktúry nahradiť nemôže. „Firma môže byť stratová z rôznych dôvodov, ale nie preto, že nefakturuje,“ uviedla pre Pravdu nemenovaná daňová poradkyňa.

    Prípad zrejme daniari ešte preveria, jeho znovuotvorenie totiž nariadila prokuratúra. Hlava štátu nechce zverejniť prípadné zmluvy a faktúry medzi ním a KTAG. Na prvej tlačovej konferencii k daňovým prehreškom KTAG pritom tvrdil, že „všetko vysvetlí“ a „nemá čo skrývať“.

    To, či prezident nepresiahol zákonom stanovený limit na prezidentskú kampaň, bude overované vo výboroch parlamentu. Dňa 13. septembra vydal prezidentov hovorca Roman Krpelan stanovisko, kde sa uvádzalo, že Kiska považuje túto tému za uzavretú a považuje za neprijateľné, aby sa dokumenty Finančnej správy zneužívali v politickom boji.

    O predchádzajúcich zverejneniach Kiskových daňových nezrovnalostí sme písali TU a TU.

    - Reklama -