VIDEO Pročko odkazuje Lunterovi: Ak toto urobíš, sklameš mňa a tisíce voličov. Dostaneš sa na úroveň Fica a Kotlebu

    0
    Jožo Pročko, poslanec NR SR (OĽANO)(Autor: ReproFoto: Facebook/Jožo Pročko)
    „Chcem ho mať pri sebe a je jedno, na ktorom poste, skôr ho viac vidím v tej pozícii ako politika, človeka, ktorý dokáže dohadovať, manažovať tie debaty, ktoré nás čakajú v zastupiteľstve. Je rozdiel Frederika (Kotlebová) a je rozdiel môj syn Ondrej, ktorý bol od začiatku so mnou a pracoval,“ povedal Lunter v kritizovanom vyjadrení. 
     
    Novinári po Lunterových slovách namietli, že princíp je v tomto prípade rovnaký ako v prípade rodinkárstva kotlebovcov, čo priznal aj nastupujúci župan BBSK. „Princíp je rovnaký, ale keď dvaja robia to isté, nie je to vždy to isté, určite to môžete potom ohodnotiť našou prácou,“ bránil sa Lunter. Z jeho syna by sa podľa neho mohol stať jeho zástupca.  
     
    Je pravda, že Ondrej Lunter, syn nového šéfa BBSK, bol riadne zvolený v župných voľbách za poslanca krajského zastupiteľstva a získal niekoľko tisíc hlasov, ale miesto na župnom úrade mu to nezaisťuje. Ján Lunter, ktorý nahradí v Banskobystrickej župe doterajšieho predsedu Mariana Kotlebu, chce svojho syna však zamestnať napriek tomu, že kritizoval šéfa ĽSNS počas kampane práve za rodinkárstvo a zamestnávanie príbuzných. 

    Milý Ján Lunter…

    Lunter predostrel svoje plány mať svojho syna na krajskom úrade čo najbližšie pri sebe médiám len dva dni po voľbách a spustil kritiku, ktorá sa zastaví, zdá sa, len vtedy, ak toto vyhlásenie nepremietne do praxe. Analytik Eduard Chmelár sa pre Parlamentné listy vyjadril, že išlo o prvý krok, ktorý bol hneď chybný. „Rodinkárstvom extrémizmus neporazíme,“ povedal Chmelár pre PL
     
    Odkaz a tak trochu aj varovanie poslal novozvolenému županovi BBSK cez sociálnu sieť známy zabávač a moderátor Jožo Pročko, ktorý sa z času na čas vyjadruje aj k politickému dianiu na Slovensku, a najmä v Banskobystrickom regióne. 
     
    Z radosti, ktorú Pročko prejavil nad víťazstvom Luntera v úvode, je veľké sklamanie nad plánom zamestnať vlastného syna po svojom boku na krajskom úrade, keďže rodinkárstvo sám kritizoval v prípade Kotlebu. 
     
    „Milý Ján Lunter, v nedeľu som mal najkrajší povolebný deň môjho života, v sobotu to bolo naozaj veľmi napínavé, ale v pondelok som si musel sadnúť. Dozvedel som sa, že ideš zamestnať svojho syna, a musel som si sadnúť,“ konštatuje sklamane Pročko. 
     
    Z druhej polovice videa, ktoré je dostupné na Pročkovom facebookovom profile, je jasné, že Lunter mal pred voľbami jeho priazeň. „Keď sme sa spolu stretli pred voľbami, tak sa mi veľmi páčilo, ako si rozprával o tom, že chceš naozaj zmenu, že sa ti nepáči, čo robí Kotleba. Rodinkárstvo, klientelizmus firiem blízkych županovi. Toto robí aj naša vláda a Fico, ak toto chceš urobiť, tak stratíš dôveru nielen mňa, ale aj desiatok tisíc ďalších voličov,“ varuje Pročko Luntera pred zamestnaním vlastného syna na Úrade BBSK. 
     
    Pročko v závere dúfa, že ide len o mediálnu bublinu a nič také Lunter nespraví. „Som presvedčený o tom, že toto je len nedorozumenie zatiaľ, ale keď sa to stane, Ján Lunter, tak sa morálne dostaneš na úroveň Fica a Kotlebu. Župan Lunter a vicežupan Lunter, no čo môže byť viac, aké rodinkárstvo?“ pýta sa Pročko v závere. 
     

    Volil Pročko Kotlebu? 

    Jožo Pročko sa pri komunikácii s Ibrahimom Maigom na sociálnej sieti ešte začiatkom minulého roka vyjadril, že aj jemu sa výroky Kotlebu pred voľbami do VÚC v roku 2013 páčili, a tak ho volil. „Ibi, aj mne sa páčili jeho výroky pred voľbami do VÚC, a tak som ho volil. Po voľbách ale najprv zabezpečil svoju rodinu a sľuby o tom, ako vyrieši cigánsky problém, zostali len labuťou piesňou,“ napísal očividne sklamaný Pročko.   
     
    Moderátor tak reagoval na Maigovo vyjadrenie, že mu je jedno, kto zmení realitu na Slovensku, ale „hlavne treba zmenu, nech je to krajina slušných ľudí, krajina, kde sa človek dočká spravodlivosti, a nech už sa ľudia nemusia báť a nech majú úsmev na tvári“. Maiga však dodal, že s Kotlebom a jeho stranou nemá nič spoločné. Viac sme o tom písali TU
     
    V neskoršom rozhovore pre Parlamentné listy však Jožo Pročko poprel, že by volil Kotlebu. Na pravú mieru uviedol moderátor aj svoje vyjadrenie pri komunikácii s Maigom. Až taký nadšený zo šéfa ĽSNS a jeho politiky vraj nebol. 
     
    „Skôr by som povedal, že ma Kotleba zaujal svojimi sociálnymi názormi a tým, že hovoril, že treba odstrániť klientelizmus, treba odstrániť rodinkárstvo z VÚC. A treba urobiť poriadok a dať Rómom prácu. Prvé, čo po voľbách urobil, bolo to, že v samospráve zamestnal svoju manželku, svojich bratov a príbuzných. Maigovi som napísal, že som rád, že som ho nevolil. Volebná komisia zapisuje, kto bol voliť, a ja som nebol,“ povedal Pročko v rozhovore pre PL v apríli 2016. 
     
    - Reklama -