Politika sa nerobí v uliciach. Protesty priťahujú parazitov, provokatérov a násilníkov. Nenechajte sa vyprovokovať, varuje Baránek

    0
    Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)

    Organizátori zhromaždenia s názvom Za slušné Slovensko požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin.

    Politický analytik Ján Baránek sa k dnešnému protestu vyjadril na sociálnej sieti Facebook s tým, že je proti tomu, aby sa politika robila na ulici. „Som presvedčený, že sa má robiť v slobodných voľbách a v parlamente. Preto som pred rokom 1989 chodil na pravidelné výsluchy na vtedajšiu bezpečnosť, preto som bol v roku 1989 v uliciach, preto som na SVŠT (dnes STÚ) zakladal VPN, preto som pomáhal v decembri ´89 zakladať KDH. Aby sa do ulíc nemuselo chodiť,“ uviedol svoje dôvody Baránek.

    Ospravedlnenie

    Baránek si pri tejto príležitosti zaspomínal aj na Nežnú revolúciu. „O pár mesiacov to bude 29 rokov, keď som vyšiel na námestie spolu s ďalšími tisíckami ľudí v nádeji, že zvrhneme zvrátený zločinecký režim, ktorý si myslel, že tu bude naveky. Boli to časy eufórie a naivity. Naivity do tej miery, že moja generácia vám nechala Slovensko v stave, keď vy a moje deti dnes opäť vychádzate do ulíc. Už som sa za to ospravedlnil, robím to ešte raz,“ píše Baránek.

    Analytik je zároveň presvedčený, že morálka je nad zákonom, a preto sa odvoláva na tzv. Radbruchovu formulu. „Som presvedčený, že morálka je nad zákonom. Hovorím to roky a musím byť sám so sebou kompatibilný aj teraz. Pri takýchto príležitostiach sa odvolávam aj na tzv. Radbruchovu formulu, ktorá okrem iného hovorí, že „ak rozpor medzi zákonom a spravodlivosťou dosiahne neznesiteľnú mieru, zákon musí ako ´nenáležité právo´ spravodlivosti ustúpiť.” Preto som presvedčený, že presvedčenie výnimočnej nespravodlivosti dáva oprávnenie na výnimočné konanie,“ dodáva.

    Nenechajte sa vyprovokovať. Protesty priťahujú parazitov a provokatérov

    „Je vaším neodcudziteľným právom, aby ste v prípade nespokojnosti, keď už neviete inak, vyšli do ulíc a prejavili svoj názor. Ale chcem vás o niečo poprosiť – nenechajte sa vyprovokovať, nenechajte sa zneužiť,“ varuje Baránek.

    Ján Baránek pripomína aj všeobecný charakter protestov, ktoré sa môžu zvrtnúť niekam mimo pôvodného zámeru. „Protesty sú ako ´čierna diera´ a svojou gravitáciou nepriťahujú iba tých, čo chcú zmenu. Priťahujú aj parazitov, provokatérov a násilníkov. Či už organizovaných, alebo spontánnych. Vykašlite sa na Sorosa, vykašlite sa na Kisku, vykašlite sa na Fica. Choďte tam za seba. Kiska ani Fico nebudú žiť váš život. Ten si budete žiť vy. Bez nich. S vašimi rodinami a najbližšími. Ak tam idete, choďte tam za seba a za nich. Choďte tam s čistou hlavou a srdcom. A najmä – ak by na to prišlo, musím to zopakovať – nenechajte sa vyprovokovať,“ uzavrel Baránek.

    - Reklama -