Kiska, Danko a Fico sa nedohodli na spoločnej deklarácii

    0
    Sprava predseda vlády SR Robert Fico, prezident SR Andrej Kiska a predseda NR SR Andrej Danko si podávajú ruky po stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov na Bratislavskom hrade (Autor: TASR)
    „Urobíme všetko preto, aby udalosti posledných dní neboli politicky zneužívané,“ vyhlásil Danko na krátkom brífingu. 
     
    Najvyššej ústavnej trojici sa nepodarilo dosiahnuť dohodu pri spoločnej deklarácii, ktorú navrhoval prijať prezident Andrej Kiska. Jej súčasťou bol aj záväzok, že premiér, prezident ani šéf parlamentu nebudú nazývať udalosti uplynulých dní pokusom o prevrat riadeným zo zahraničia. Deklarácia ďalej obsahovala aj záväzok nešíriť konšpiračné teórie okolo občianskych protestov. 
     
     
    Premiér Robert Fico (Smer-SD) priniesol na stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov vlastný návrh memoranda, ktorý sa líši od textu prezidenta Andreja Kisku. Nie je v ňom napríklad veta o tom, že politici nebudú okolo protestov šíriť konšpiračné teórie, ani ich inak dehonestovať.
     
    Ficov text hovorí, že prezident, predseda NR SR a premiér vyjadrujú plnú podporu a dôveru orgánom činným v trestnom konaní pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej a prijímajú záväzok zabezpečiť, v rámci svojich právomocí, úplnú nezávislosť a nestrannosť vyšetrovania tohto zločinu, ako aj všetkých súvisiacich trestných činov.
     
    Majú tiež konštatovať, že sloboda prejavu a sloboda tlače majú na Slovensku vysokú úroveň, a že je v životnom záujme našej demokratickej krajiny tieto hodnoty udržať a chrániť. Podľa memoranda tiež majú vyjadriť rešpekt k dnes pripravovaným verejným zhromaždeniam a vieru, že účastníci týchto zhromaždení budú mať záujem realizovať základné ústavné právo pokojne sa zhromažďovať.
     
    Kiska, Fico a šéf parlamentu Andrej Danko (SNS) majú tiež zobrať na vedomie informácie o bezpečnostných rizikách spojených s dnešnými zhromaždeniami, najmä o vysoko pravdepodobných pokusoch zneužiť pokojné občianske zhromaždenia na násilné podujatia a požiadať všetky relevantné bezpečnostné zložky, aby vyvinuli maximálne úsilie na ochranu pokojných zhromaždení a na predchádzanie násilnostiam.

    Deklarácia, ktorú navrhol prezident Kiska

    Spoločné vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov

    Minulý týždeň celé Slovensko šokovala správa o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Sme si plne vedomí, že základom demokratického právneho štátu je sloboda tlače, aktívna občianska spoločnosť, dôvera občanov vo vlastné inštitúcie a schopnosť štátu zabezpečiť spravodlivosť.
     
    Citlivo vnímame atmosféru v Slovenskej republike, ktorú tento ohavný čin vyvolal. Rozumieme neistote, pocitu nedôvery medzi ľuďmi a sme znepokojení z rastúceho napätia v spoločnosti. V súlade s naším ústavným poslaním, úlohou nás, vrcholných predstaviteľov Slovenskej republiky, je čeliť týmto obavám a urobiť všetko potrebné, aby sme vrátili ľuďom pocit dôvery, bezpečia a vzájomnej súdržnosti. Na základe vyššie uvedeného traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR, predseda Národnej rady SR a predseda vlády SR, spoločne
     
    – vyjadrujeme plnú podporu a dôveru orgánom činným v trestnom konaní, ktoré vyšetrujú ohavnú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zaväzujeme sa, že v rámci svojich právomoci zabezpečíme úplnú nezávislosť a nestrannosť vyšetrovania tohto zločinu aj všetkých súvisiacich trestných činov,
     
    – vzájomnou súčinnosťou nevyhnutnou na vyriešenie aktuálnej politickej krízy prispejeme k upokojeniu atmosféry v Slovenskej republike. Svojimi rozhodnutiami a verejným vystupovaním prispejeme k zníženiu miery nedôvery a nevraživosti, ktorá našu spoločnosť v súčasnosti rozdeľuje,
     
    – vyjadrujeme hlboký rešpekt k slobodnému uplatňovaniu občianskych práv v Slovenskej republike. Prejavy nespokojnosti sú bežnou súčasťou života demokratickej spoločnosti a realizáciou základného ústavného práva pokojne sa zhromažďovať. Zaväzujeme sa preto, že ich nebudeme nazývať pokusom o prevrat riadeným zo zahraničia, nebudeme okolo protestov občanov šíriť konšpiračné teórie ani ich inak dehonestovať,
     
    – podporíme nevyhnutné politické rozhodnutia, vrátane vyvodenia politickej zodpovednosti a zásadných personálnych zmien s cieľom znížiť polarizáciu v spoločnosti. Tak, aby bolo možné vyšetriť a verejnosti presvedčivo vysvetliť dlhodobo neriešené podozrenia o pôsobení organizovaného zločinu v Slovenskej republike, o ktorých informoval vo svojich článkoch aj zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak,
     
    – uznávame, že iba pripravenosť prevziať politickú zodpovednosť a ochota transparentne a otvorene čeliť pochybnostiam verejnosti sú cestou k obnoveniu dôvery a upokojeniu atmosféry v Slovenskej republike.

    Prezident: Situácia v krajine sa zásadne zmenila

    Prezident Andrej Kiska po stretnutí s premiérom Robertom Ficom a predsedom NR SR Andrejom Dankom šokoval, keď uviedol, že vidí len dve možnosti, ako obnoviť dôveru ľudí v predstaviteľov vládnej moci. Kiska konkrétne hovorí o zásadnej rekonštrukcii vlády alebo predčasných parlamentných voľbách. 
     
    Podľa prezidenta sa v našej krajine od minulého týždňa zásadne zmenila atmosféra. Túto zmenu odštartovala vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 
     
    Prezident vidí len dve možnosti, ako obnoviť dôveru ľudí v štát a jeho predstaviteľov. „Zásadnú rekonštrukciu vlády, ktorá by nepolarizovala našu krajinu, alebo predčasné voľby.“ 
     
     
    Kiska hovoril aj o neprijatí deklarácie, ktorú navrhoval na stretnutí s Dankom a Ficom na Bratislavskom hrade. To, že premiér na rokovanie priniesol vlastný návrh deklarácie, považuje prezident za nekorektné. 
     
    „Nepovažujem za korektné prísť na naše stretnutie so zásadne iným návrhom textu, s ktorým som nemohol súhlasiť,“ skonštatoval Kiska. 
     
    Prezident je presvedčený, že podpísanie deklarácie v tej podobe, ako ju navrhoval on, by bolo upokojujúcim signálom pre celú spoločnosť. 
     
    „Verím, že ako spoločnosť sa dokážeme zomknúť a túto situáciu pokojne vyriešiť,“ vyhlásil Kiska a vyzval ľudí, aby boli na protestoch Za slušné Slovensko skutočne slušní. „Prosím, nech je slušné Slovensko naozaj slušným a nech je hlas každého slušného človeka naozaj počuť.“

    Premiér: Hra o slovíčka nie je vhodná

    Hra o slovíčka nie je vhodná a podstatné je, že sa traja najvyšší ústavní činitelia zhodli na potrebe upokojenia spoločnosti. Vyhlásil to predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po piatkovom stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov, na ktorom sa im nepodarilo dospieť k jednotnému zneniu memoranda k súčasnej situácii v krajine.
     
    Zároveň avizoval, že tento víkend sa stretne s koaličnými partnermi, aby hľadali konkrétne riešenia na upokojenie situácie. Hneď ako sa dohodnú na konkrétnych krokoch, bude o nich Fico informovať prezidenta Andreja Kisku.
     
     
    Premiér tvrdí, že na poludňajšie stretnutie na Bratislavský hrad šiel s nádejou, že sa podarí vyjadriť spoločnú snahu o stabilitu krajiny a upokojenie verejnosti. “Napriek tomu, že sme na formu mali rôzne názory, naše spoločné posolstvo zaznelo jasne: máme jedno jediné spoločné želanie, aby bol v spoločnosti zachovaný pokoj,” deklaroval.
     
    Podľa Fica je prirodzené, že traja ľudia môžu mať na spoločné vyhlásenie rôzne pohľady. Tvrdí však, že hra o slovíčka nie je vhodná, lebo by to bolo malicherné. “Podstatný je výsledok, a ten je jednoznačný: traja najvyšší ústavní činitelia si želajú pokoj v spoločnosti,” odkázal.
     
    Fico uistil, že právo na zhromažďovanie a vyjadrenie vlastného názoru sú základné atribúty demokracie. “Slovensko je demokratická krajina. Ako predseda vlády by som chcel poprosiť občanov, aby zachovali pokoj, nenechali sa uniesť prípadnými provokáciami a zabránili škodám na zdraví a majetku,” dodal.
     
    - Reklama -