Blaha: Dubček je v Európe fenomén. Všetci na neho hľadia ako na ikonu

    0
    Odhalenie busty Alexandra Dubčeka (Autor: Facebook/ Ľuboš Blaha)

    Predseda vlády SR Peter Pellegrini počas svojej stredajšej návštevy Rady Európy v Štrasburgu daroval rade bustu Alexandra Dubčeka a tiež odhalil pred Palácom Rady Európy hviezdu s pamätným Dubčekovým citátom Verím v dobro človeka.

    Slávnostného aktu sa zúčastnil aj predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha. „Šéf Rady Európy, nórsky socialista Thorbjörn Jagland mal dojemný príhovor, v ktorom vyjadril, čo Dubček pre jeho generáciu znamenal a aký to bol dobrý a hodnotový človek. Na záver došiel k buste a priateľsky ju objal. Bol úplne dojatý. Poznal Dubčeka osobne a nesmierne si ho vážil. Tak ako celá generácia západoeurópskych ľavičiarov,“ priblížil na sociálnej sieti Facebook Blaha.

    Blaha: Všetci na Dubčeka hľadia ako na ikonu

    „Dubček je v Európe fenomén. Je symbolom demokratického socializmu, po ktorom túžila v roku 1968 prakticky celá Európa. Západ sa chcel zbaviť kapitalizmu, východ stalinizmu  a všetci chceli to, čo reprezentoval Dubček  socializmus a demokraciu,“ dodal.

    Žiadna iná osobnosť slovenských dejín nemá podľa Blahu taký rešpekt vo svete ako práve Alexander Dubček. „Všetci na Dubčeka hľadia ako na ikonu. Pre mňa ostáva veľkou inšpiráciou a dnes som cítil obrovskú hrdosť na Slovensko, na Dubčeka, na víziu socializmu s ľudskou tvárou. Verím v demokratický socializmus,“ uviedol smerácky poslanec.

    „Alexander Dubček to vyjadril za nás všetkých, keď napísal: Veril som myšlienkam socializmu. Moja viera bola čistá a úplná. ´Pre šťastnejší život ľudstva som bol pripravený dať k dispozícii svoj rozum, srdce i celú svoju dušu.´ Áno, presne toto vyjadruje aj môj život a moje presvedčenie,“ uzavrel Blaha.

    - Reklama -