Kotlebovcom zrušili podujatie o kriminalite rómskej komunity v Snine. V duchu fašizujúcich myšlienok chceli zobrať spravodlivosť do vlastných rúk, zaznelo

    0
    Popularita strany Mariana Kotlebu je na vzostupe (Autor: TASR)

    Na zhromaždenie Za slušnú Sninu pozýval ľudí poslanec za Kotlebovu stranu Milan Mazurek. V  sobotu 11. augusta zverejnil na svojej facebookovej stránke leták, ktorý oznamoval, kde a kedy sa malo podujatie konať. Pôvodne malo ísť o piatok 17. augusta.

    Ako Mazurek uvádza, toto zhromaždenie zvolali preto, že v televízii videl reportáž týkajúcu sa napadnutia ženy skupinou rómskych spoluobčanov. To sa udialo po tom, ako pes dotyčnej ženy pohrýzol rómskeho chlapca.

    „Budeme žiadať lepšiu ochranu zdravia a práv slušných pracujúcich ľudí zo strany polície a štátnej správy,“ uvádzal poslanec na sociálnej sieti. Mestu Snina mal doručiť Oznámenie o usporiadaní vereného zhromaždenia, kde uviedol, že jeho cieľom je poukázať na vysoký nárast kriminality  zo strany rómskej menšiny.

    Mesto zhromaždenie zakázalo

    Po zverejnení statusu prišla reakcia aj zo strany mesta Snina, kde sa zhromaždenie malo konať. V Snine prišlo pritom k spomínanému útoku. 

    V pondelok 13. augusta rozhodlo mesto o zákaze zhromaždenia napriek tomu, že nie je v priamom rozpore s ustanovením o zhromažďovacom práve. Zrušené bolo pre iné skutočnosti.

    „Podanie generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára Najvyššiemu súdu SR (dňa 24. mája 2017), ktoré vychádza z vyhodnotenia rozsiahlych zadovážených podkladov, ktoré ukázalo, že politická strana ĽSNS (ktorej poslancom NR SR je aj zvolávateľ) ako extrémistická  politická strana s fašistickými tendenciami, svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy,“ píše sa v rozhodnutí.

    Dôvodom zákazu je aj samotná osoba Milana Mazureka, voči ktorému prebieha trestné stíhanie za podnecovanie, hanobenie a vyhrážanie sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase. „Rovnako konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, kde sudca rozhodol trestným rozkazom, ktorým uznal poslanca za vinného z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovanie, hanobenie a vyhrážanie osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti a etnickej skupine.“ Treba však dodať, že dané  rozhodnutie ešte nie je právoplatné.

    „Treťou skutočnosťou je definovanie samotného cieľa zhromaždenia, mesto Snina aj na základe informácie poskytnutej OO PZ Snina (Obvodné oddelenie Policajného zboru), nemá vedomosť o tom, aby v meste a okrese Snina bola v súčasnosti výrazne zaznamenaná zvýšená kriminalita,“ dodáva. Podľa správneho orgánu je skutočným účelom zhromaždenia iba predstieranie iného účelu a mesto považuje zhromaždenie za vysoko rizikové. A to aj z dôvodu, že v Snine žije komunita, voči ktorej zhromaždenie smeruje, ale voči skutočnostiam, pre ktoré podujatie zrušili.

    Ábel Ravasz: Rozhodnutie mesta Snina hodnotím pozitívne

    Splnomocnenec pre rómske komunity za Most-Híd Ábel Ravasz prijal správu o zrušení podujatia veľmi pozitívne. Podľa neho kotlebovci „v duchu svojich tradícií a lacných politických krokov, v duchu fašizujúcich a extrémistických myšlienok a hesiel chceli zobrať spravodlivosť do vlastných rúk, vynášať súdy a ortieľ nad Rómami“.

    Ako dodáva, nikdy nechceli riešiť problém, ale chceli sa na ňom priživovať. „Je potešujúce, že v sninianskej samospráve to odhalili a rázne zakročili. Snímame klobúk pred takýmto zodpovedným krokom,“ uvádza na záver.  

    Kotlebovci sa so zrušením svojej plánovanej akcie už stretli. Kokrétne, keď organizovali premietanie filmu s názvom Zvrhnuté svedectvá, ktoré mali naplánované 8. augusta v popradskom kine Tatran. Mesto Poprad premietanie zrušilo z dôvodu, že film je silne politicky a názorovo nevyvážený a číslo 88 predstavuje extrémistický symbol. Bola nám zamlčaná prítomnosť hostí. Politická príslušnosť autorov a hostí, ako aj načasovanie na dátum 8. 8. 2018, ktorý je symbolicky používaný v extrémistických hnutiach, robia toto podujatie nevhodným pre kultúrne priestory mesta, obzvlášť mesta Poprad, vzhľadom na jeho históriu, máme za to, že sme boli uvedený do omylu,” píše sa v stanovisku mesta.

    Samotné kino sa od premietania dištancovalo z  dôvodu, že by mali byť apolitickí. Podujatie nie je v programe kina, ide o prenájom priestorov schválený mestom,” uviedla vedúca kina Tatran Ľubomíra Olejárová. Viac sme písali TU.

    - Reklama -