Kotlebovcom zrušili premietanie dokumentu, naplánované na 8. 8. Minister Gál za to pochválil Poprad aj riaditeľku kina. ĽSNS tvrdí, že mesto o dôvodoch klame

    0
    Poslanec NR SR Marián Kotleba (ĽSNS) (Autor: TASR)
    Ešte v utorok 24. júla oznámila riaditeľka Kina Tatran Ľubomíra Olejárová, že sa dištancuje od podujatia naplánovaného kotlebovcami na 8. 8. 2018.
     
    „Podujatie nie je v programe kina, ide o prenájom priestorov schválený mestom Poprad. Preto prosím, aby ste akékoľvek otázky smerovali na správu nebytových priestorov mestského úradu, ktorí ich následne môžu preposlať schvaľovateľom prenájmu,“ napísala Olejárová. 
     
    Mesto Poprad neváhalo a zrušilo premietanie filmu Zvrhnuté svedectvá. „Vzhľadom na to, že obsah dokumentu je silne politický a názorovo nevyvážený a že nám bola zamlčaná prítomnosť hostí, pričom politická príslušnosť autorov a hostí, ako aj načasovanie dátumu na 8. 8. – je symbolicky používaný v extrémistických hnutiach, robia toto podujatie nevhodným pre kultúrne prostredie mesta, obzvlášť mesta Poprad, vzhľadom na jeho históriu. Máme za to, že sme boli uvedení do omylu a týmto rušíme súhlas a uvedené podujatie nie je možné v priestoroch Kina Tatran uskutočniť, a ani v iných priestoroch mesta Poprad, ktoré sú a ostanú apolitické,“ uviedla radnica v stanovisku.

    Pochvala od ministra

    Odpor riaditeľky kina aj mesta Poprad voči aktivitám členov ĽSNS naplánovaných na symbolický dátum ocenil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). „Oceňujem hrdinské aktivity ľudí a inštitúcií, ktorí sa neboja ohradiť pred snahou manipulovať verejnosť ‚oslavou‘ fašistického režimu,“ napísal Gál na sociálnej sieti. 
     
    „Zamestnankyňa Kina Tatran v Poprade si zaslúži uznanie. S fašistami sa zásadne nestretáva, nerokuje a neuvoľňuje sa im verejný priestor na akúkoľvek prezentáciu,“ pokračuje minister v reakcii. 
     
    Obdiv vyjadril Gál riaditeľke kina za to, že sa odhodlala oficiálne nepodporiť projekciu filmu Zavrhnuté svedectvá. Ten by podľa Gála „mohol ovplyvniť masy ľudí nepravdivým obsahom, ktorý má prinášať ‚oslavu fašistického Slovenského štátu a vlády Jozefa Tisa‘“. Šéf rezortu spravodlivosti ďalej dodáva, že je rád, že sa pridalo k odporu aj mesto Poprad, ktoré akciu kotlebovcov zrušilo. 
     
    „Ja sám s fašistami odmietam rokovať o čomkoľvek a vážim si každého, kto sa vie vzoprieť a ohradiť voči propagácii akejkoľvek nenávistnej a fašisticky zameranej aktivite. Kto sa nepoučí z histórie, bude nútený si ju zopakovať, chcem veriť, že sme sa dostatočne poučili z jednej z najhorších udalostí novodobých dejín nielen SR. Striktne preto odmietam podobné aktivity a mal by tak urobiť každý, kto skutočne pozná históriu a vie, aká nebezpečná je ešte, žiaľ, aj dnes fašistická ideológia. Nedovoľme ju šíriť,“ uzatvára Gál. 
     

    Reakcia ĽSNS

    Zrušenie premietania dokumentu z dielne členov ĽSNS Jána Pastuszeka a Dávida Pavlíka komentuje na sociálnej sieti aj hovorca a poslanec kotlebovcov Milan Uhrík. „Mesto Poprad klame, médiá šíria ďalší hoax,“ konštatuje v úvode svojho statusu. 
     
    Uhrík píše, že sa zdá, ako keby snaha ĽSNS „priniesť iné svedectvá z obdobia rokov 1938 až 1945 narobila mestu Poprad a jeho vedeniu poriadne problémy“. Pripomína pritom, že ešte v marci tohto roka spomínaný dokument v popradskom Kine Tatran premietali bez akýchkoľvek problémov. 
     
    „Účasť nás milo prekvapila a aj diskusia bola plodná. Ľudia ako pán primátor alebo pani manažérka kina, ktorí sa dnes pokrytecky hrajú na najväčších antifašistov, nám vtedy nájom povolili a žiaden bojkot zamestnancov nebol, práve naopak, boli k nám veľmi milí a priateľskí,“ spomína na marcové premietanie Uhrík. 
     
     
    Hovorca ĽSNS ďalej uvádza, že pri opätovnej žiadosti o prenájom priestorov popradského kina im údajne najprv vyhoveli. „Až kým nenastúpila liberálna úderka a všetci sa zrazu stali veľkými antifašistami. Milé… Úplné dno však prerazilo mesto Poprad, ktoré tvrdí, že bolo oklamané… Vraj sme uviedli, že film bude o Štefánikovi. To je, samozrejme, odporné klamstvo,“ píše Uhrík. 
     
    Pod svojou reakciou Uhrík zdieľa status Jána Pastuszeka, predsedu kežmarskej pobočky ĽSNS, ktorý obsahuje oficiálnu žiadosť na prenájom priestorov kina zaslanú mestu Poprad. V dokumente sa píše, že ide o premietanie filmu a besedu na témy svedectiev a spomienok pamätníkov na roky 1938 až 1945. Medzi hosťami besedy boli jasne menovaní Dávid Pavlík, historik Martin Lacko aj Ján Pastuszek. 
     
     
    - Reklama -