Nový megamalér? Svet zamestnáva nová kríza, mala by nás zaujímať

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Ako uvádza americký denník The Washington Post, ekonomické problémy Turecka sa ešte viac prehĺbili v pondelok, keď klesla tamojšia mena na nové minimum. Problémy Turecka ovplyvňujú aj globálne trhy, ktoré v reakcii zaznamenali niekoľko otrasov. Situáciu prezidentovi Recepovi Erdoganovi neuľahčil ani jeho americký náprotivok Donald Trump, ktorý rozhodol o zdvojnásobení ciel na dovoz kovov. Išlo o odvetu za nechuť Turecka prepustiť amerického pastora, ktorého obviňujú z podpory terorizmu.

    Samotný Trump na Twitteri pripustil, že vzťahy medzi oboma krajinami nie sú aktuálne práve najlepšie. Ale aj napriek konfliktnej situácii spolu obe krajiny komunikujú. Prezidentov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton sa v pondelok stretol s tureckým veľvyslancom v Spojených štátoch Serdarom Kilicom. Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že sa hovorilo o americkom pastorovi aj všeobecne o budúcich vzťahoch oboch krajín.

     

     

    Zdroj: Twitter / Donald J. Trump

    Podľa amerického denníka si za súčasné problémy môže Turecko predovšetkým samo v dôsledku zlých ekonomických rozhodnutí. Niečo také si však vláda nepripúšťa a Erdogan vyzval obyvateľov krajiny v bojovom tóne, aby sa proti vonkajším silám postavili. Zároveň im odporučil, aby predávali doláre a vymenili ich v bankách za turecké líry. Hoci by tureckú ekonomiku postretli problémy aj bez zavedenia ciel, predstavujú teraz pre vládu najväčšieho nepriateľa Spojené štáty.

    Turecká centrálna banka v pondelok oznámila prijatie nových opatrení v snahe zastaviť oslabovanie meny. Bankám sa tak poskytne všetka likvidita, ktorú budú požadovať. „Akčný plán“ na zastavenie pádu líry predstavilo aj ministerstvo financií. Experti sa však zhodujú, že sa žiadny zázrak konať nebude. Turecká líra sa napokon oslabuje už mnoho mesiacov a len tento rok stratila voči doláru štyridsať percent svojej pôvodnej hodnoty.

    Okrem rapídneho znižovania hodnoty tureckej meny krajinu trápi aj zvyšujúca sa inflácia. Tá teraz dosahuje približne šestnásť percent. To všetko dohromady znepokojuje globálne trhy aj zahraničných investorov. Prezident Erdogan však trvá na tom, že turecká ekonomika je silná, a obviňuje Spojené štáty a ich spojencov zo zámerného vyvolávania paniky.

    - Reklama -