Boj s fake news ohrozuje demokraciu. Robia to tak nešikovne, že ich ešte podnecujú, dokazuje Markéta Šichtařová

    0
    Markéta Šichtařová, ekonómka a riaditeľka spoločnosti Next Finance s.r.o. (Autor: archív)

    O tzv. fake news sa v poslednom čase hovorí dosť často. Na Twitteri o nich neustále píše napríklad súčasný šéf Bieleho domu Donald Trump. O šírení fake news však hovoria aj kritici Donalda Trumpa a ľudia, ktorí upozorňujú na riziká, ktoré pre strednú a západnú Európu predstavuje Rusko. Lživé alebo zavádzajúce správy podľa ich názoru šíri práve Ruská federácia. Skrátka o fake news sa hovorí všade, kam sa pozriete.

    Ekonómka Markéta Šichtařová ponúkla recept na boj so zavádzajúcimi správami. Všetkým by vraj najviac prospelo, keby sa maximálne uvoľnil tok informácií. Keď nebudeme s informáciami šetriť ako so šafranom, zabránime vraj šíreniu špekulácií. Lenže politici v západnej a strednej Európe sa rozhodli ísť inou cestou a podľa Šichtařovej plánujú informácie občanom dávkovať, čím vraj sami sebe škodia.

    „V severnej a západnej Európe ide často hlavne o to neinformovať o migračnej vlne. Aby vraj ,nedochádzalo k rozdúchavaniu nenávisti‘, šetrí sa s informáciami o etnickom pôvode zločincov, čo následne vedie k tomu, že len čo si dve tetky dajú na priedomí po papuli, pretože pes jednej očúral pri prechádzke záhon uhoriek druhej, a lokálne noviny napíšu o vyrazenom zube, každý má hneď ,zaručené správy‘ o tom, že to bola iste roztržka medzi imigrantmi,“ napísala Šichtařová na blogu iDnes.cz.

    „No a v strednej a východnej Európe ide zase často o korupciu politikov. Aby vraj nedochádzalo k ovplyvňovaniu vyšetrovania, nebude sa o nich smieť písať. Aby sa aj smelo, keď sa politikom nehodí, aby sa o ich kauzách informovalo. Prílepok k návrhu zákona o spracovaní osobných údajov totiž obsahuje niekoľko kľúčových formulácií, vďaka ktorým stratí verejnosť prístup k informáciám o trestnom konaní v ČR. Inými slovami, voliči politikov tak stratia nad svojimi politikmi kontrolu. Nebudú mať informácie, z akého dôvodu súd poslal niektorého politika do väzby alebo prečo bolo niečie trestné stíhanie zastavené,“ pokračovala ekonómka.

    Podľa predstáv zákonodarcov budú mať ľudia nárok až na informácie z konečných rozsudkov súdov a k tým sa v Česku súdy často dopracúvajú celé roky. Stačí sa pozrieť napríklad na kauzu niekdajšieho stredočeského hajtmana Davida Ratha, ktorého v roku 2012 zadržali so siedmimi miliónmi českých korún v škatuli od vína. Peniaze mali údajne pochádzať z trestnej činnosti, na ktorej sa údajne podieľal aj David Rath.

    Politici sa odvolávajú na to, že si treba ctiť prezumpciu neviny každého človeka, a ak sa o ľuďoch píše v novinách, že sú trestne stíhaní, ich povesť to poškodí bez ohľadu na to, že ich nakoniec súd uznal za nevinných. Na prvý pohľad sa teda môže zdať, že novela zákona dáva zmysel. Lenže podľa Šichtařovej je tento zákon ohrozením demokracie.

    „Skrátka zákon je na prvý pohľad racionálny, znie to pekne, že zabráni ovplyvňovaniu vyšetrovania, lenže v realite ohrozuje demokraciu. Je náhubkom pre novinárov. Môžeme si myslieť o novinároch čokoľvek, môžeme na nich občas nadávať, ale je nespochybniteľné, že pre fungovanie demokracie sú úplne nevyhnutní. Potrebujeme ich,“ zdôraznila dáma.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -