Slovákov čaká viac dovoleniek strávených na Slovensku, hovorí SNS

    0
    Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko (Autor: TASR)

    Predkladatelia právnej normy tvrdia, že podpora domáceho cestovného ruchu je nevyhnutná. Ľudia by takto mohli dostať na budúci rok od svojho zamestnávateľa 275 eur ako príspevok na rekreáciu. Predseda SNS Andrej Danko argumentuje, že takúto podporu domácemu cestovnému ruchu chce poskytnúť prostredníctvom daňovo zvýhodneného príspevku s tým, že spolu 55 percent z hodnoty príspevku by mal hradiť zamestnávateľ a 45 percent by si platil sám zamestnanec. “Ak celková suma slovenskej dovolenky nedosiahne 500 eur, tak zamestnávateľ dá z tej hodnoty pomerne len 55 percent. Tak, ako má zamestnanec právo na stravu, tak by mal mať nárok na regeneráciu a oddych s príspevkom od zamestnávateľa,” ozrejmil.

    Spolupredkladateľ zákona Tibor Bernaťák vysvetľuje, že príspevok na rekreáciu môže byť realizovaný priamym preplatením faktúr alebo rekreačným poukazom vo forme elektronickej karty, pričom zo strany štátu nebude potrebné budovať žiadne dodatočné platobné systémy. “Zámerne sme poskytli možnosť priameho preplatenia faktúry z hotela na meno zamestnanca, nakoľko bude bez akéhokoľvek poplatku. V princípe nechceme, aby niekto iný na tom zarábal, a preto to bude zrejme najviac využívaný spôsob,” myslí si.

    Podľa jeho slov ubytovacie zariadenia na Slovensku majú spomedzi európskych krajín jednu z najnižších mier vyťaženosti. “Predpokladáme istý pozitívny dopad na domáci cestovný ruch, čo môže vytvoriť synergický efekt pre ďalšiu zamestnanosť v danom odvetví i v pridružených odvetviach. Od príspevkov na rekreáciu očakávame rozvoj služieb, zvýšenie ich kvality a podnecovanie spotreby,” avizuje.

    Ďalším opatrením na podporu cestovného ruchu má byť zníženie dane z pridanej hodnoty z 20 na 10 percent za ubytovacie a stravovacie služby. “Vďaka zníženiu DPH by mierne zlacnelo ubytovanie, čo by podporilo domácu turistiku. Nižšiu DPH je možné z pohľadu spotrebiteľa len uvítať,” hovorí poslanec Radovan Baláž (SNS) s tým, že z teoretického hľadiska by podľa neho takýto krok mohol ekonomike pomôcť, pretože nižšie konečné ceny by mohli zväčšiť dopyt.

    - Reklama -