Babiš ponúka riešenie migračnej krízy: Marshallov plán pre Afriku

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Babiš vyzdvihol, že ako premiér odviedol kus práce v oblasti zahraničnej politiky, keď v EÚ presadzoval definitívny koniec konceptu prerozdeľovania utečencov na základe povinných kvót. Spolupracoval na tom s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a V4. Teraz však treba dať ešte signál ľuďom putujúcim na gumových člnoch cez Stredozemné more z Afriky do Európy, že tadiaľ cesta nevedie. Migranti si tak o to skôr presun rozmyslia a pašeráci ľudí prídu o veľmi výnosný obchod. Prijímanie ďalších a ďalších ľudí zachránených na mori do EÚ považuje Babiš za cestu do pekiel.

    „Musíme v prvom rade vyslať jasný signál, že je zatvorené, že sa do Európy už nikto nedostane. Odkaz musí znieť: Musíte zostať doma, my vám tam pomôžeme. Ide totiž o symboly. A keď som povedal, že nevezmeme ani jedného ilegálneho migranta, tak to platí,“ uviedol český predseda vlády.

    „Migrácia je veľký problém a treba ju zastaviť. Dokazuje to vývoj inde v Európe, stačí sa pozrieť, ako teraz gangy vo Švédsku zapálili 80 áut. Medzi štyrmi očami vám európski politici povedia pravdu, ale verejne sa k tomu nemajú. Všetko musí mať nejaký poriadok, Ukrajinec k nám môže prísť na základe pracovného víza a preverenia. Nie je to tak, že si sadne na loď Aquarius bez dokladov, vystúpi v Európe a chce azyl. Musíme jasne povedať, že pre nás je najväčšou prioritou bezpečnosť našich ľudí, ako je to pre USA, Kanadu alebo Austráliu. Môžeme byť solidárni, ale to nesmie byť na úkor bezpečnosti. Išiel som do politiky, aby som bojoval za české záujmy a našu bezpečnosť. To je najdôležitejšie. V Európe je 1,5 milióna ľudí, ktorí nedostali azyl a pohybujú sa tu len tak,“ pokračoval.

    Toto stanovisko chce Babiš zopakovať aj po príchode na Maltu a do Talianska, kde má rokovať o riešení migračnej krízy. A čo by rád presadil? Český premiér má v hlave myšlienku akéhosi Marshallovho plánu pre Afriku.

    Po druhej svetovej vojne, po ktorej bola Európa rozvrátená a zničená, prišli Spojené štáty s plánom finančnej pomoci európskym štátom. Cieľom bolo, aby sa čo najskôr postavili na vlastné nohy a aby sa moci nechopili radikáli, ako sa to stalo v Nemecku po prvej svetovej vojne. Československo vtedy tento plán pomoci odmietlo. Na nátlak Sovietov.

    Podľa Babiša treba pripraviť podobný finančný plán aj pre Afriku. Ak bude existovať, Afričania nebudú mať dôvod odchádzať do Európy alebo aspoň značne oslabne ich ekonomická motivácia odísť z krajiny. Aj Česká republika je pripravená priložiť ruku k dielu pri realizácii tohto plánu. „Česko chce pomáhať finančne aj materiálne, musí vzniknúť Marshallov plán pre Afriku,“ podotkol Babiš.

    Celý rozhovor nájdete na webe Novinky.cz.

    - Reklama -