Kto sa tešil, že sa stretnutie Putin – Merkelová skončí zle, je sklamaný, píšu nemecké médiá

    0
    Vladimir Putin a Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Denník Die Welt označuje už druhé stretnutie v priebehu uplynulých troch mesiacov za náznak zlepšovania vzťahov medzi Ruskom a Nemeckom. Obaja politici sa zhodli, že Rusko, Nemecko aj ďalšie štáty musia v otázke Sýrie niesť spoločnú zodpovednosť. Ruský prezident vyzval Západ, aby sa podieľal na rekonštrukcii krajiny zničenej vojnou. Merkelová podľa nemeckého denníka pripomenula Putinovi, že jeho krajina má ako člen Bezpečnostnej rady OSN „zvláštnu zodpovednosť“.

    Verejnoprávna rozhlasová stanica Deutsche Welle píše v nadpise článku o stretnutí oboch štátnikov o „novom formáte rokovaní“, ktoré by sa mali týkať Sýrie. „Putinov hovorca Peskov prezradil, že po trojhodinovom sobotňajšom stretnutí sa Putin a Merkelová zhodli na rokovaní za účasti Francúzska a Turecka. K tomuto stretnutiu by malo dôjsť čo najskôr. Zatiaľ však nepadol žiadny dátum a nie je ani zrejmé, či bola o tejto veci informovaná francúzska a turecká strana.“

    Bulvárny denník Bild vo svojom krátkom komentári zdôraznil, že možnosť fotografovať stretnutie Putina a Merkelovej na malebnom zámku Meseberg mali len dvaja oficiálni fotografi. Jeden z Ruska a druhý z Nemecka. „Fotografie mali a tiež symbolizujú súlad a harmóniu. Pozvanie kancelárky je vnímané ako istý druh ocenenia. Putin sa v Nemecku objavil prvýkrát od roku 2016,“ píše Bild s tým, že jednou z tém bola výstavba plynovodu Nord Stream 2.

    Práve táto téma mala byť tiež ostro diskutovaná. Kritici Merkelovej poukazovali na fakt, že výstavbou plynovodu Nord Stream 2 sa Nemecká spolková republika stane ešte závislejšou od Ruska. Ďalej pripomínali, že existencia Nord Streamu 2 poškodzuje Ukrajinu. Spolupredseda nemeckých Zelených Cem Özdemir dokonca volá po zastavení projektu Nord Stream 2. Niečo také však zo stretnutia Putina s Merkelovou rozhodne nevyplýva.

    - Reklama -