Kočner má ďalší problém. Znalecký posudok nepreukazuje, že zmenky sú pravé, tvrdí TV Markíza

    0
    Marian Kočner (v strede) (Autor: TASR)

    TV Markíza v písomnom stanovisku poukázala na to, že znalec, ktorého si Marian Kočner objednal, neskúmal zmenky, ktoré sú predmetom zmenkových sporov a trestného stíhania podnikateľa. Znalec posudzoval dokument týkajúci sa zmenky, okolo ktorej sa zmenkový spor nezačal, pretože nebol zaplatený súdny poplatok.

    Gerard M. Laporte z USA v posudku uviedol, že na základe jeho komplexného forenzného vyšetrenia vrátane chemickej analýzy na odhad veku atramentu nemožno dospieť k záveru, či dokument bol vytvorený a podpísaný 11. júna 2000. Preto sa nazdáva, že neexistujú dôkazy na podporu tvrdenia, že dokumenty boli podpísané inokedy.

    Nepresvedčivý posudok

    Znalecký posudok nepreukazuje, že zmenky sú pravé, reaguje na to TV Markíza. Správa podľa nej len potvrdzuje ich predchádzajúce vyhlásenie, že metódy na objektívne potvrdenie podpisu na zmenkách z roku 2000 už neexistujú a atrament na preskúmanom dokumente je starší ako dva roky. To však podľa televízie možno očakávať, pretože žaloby podala spoločnosť Mariana K. na súd už pred viac ako dvoma rokmi.

    „Predloženie tohto znaleckého posudku rovnako ako predchádzajúci nepresvedčivý posudok slovenského znalca jasne dokazuje, že Marian Kočner nikdy nepožiadal o objektívne a vedecké posúdenie veku zmeniek. Jeho zámerom bolo len zabrániť spravodlivosti tým, že Markíze zabráni urobiť analýzu v 24-mesačnom období od podozrenia na vytvorenie týchto dokumentov,“ píše televízia v stanovisku.

    Rusko a Kočner odmietajú obvinenia

    Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Mariana Kočnera v stredu 20. júna, Pavla Ruska o deň neskôr. Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA ich obvinil z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Je väzobne stíhaný, Najvyšší súd SR zamietol v stredu (22.8.) jeho sťažnosť voči rozhodnutiu prvostupňového súdu, ktorý ho ponechal vo väzbe.

    Muži odmietajú podozrenie, že sfalšovali štvoricu zmeniek z roku 2000, z ktorých tri sú teraz predmetom zmenkového súdneho sporu. V ňom spoločnosť Mariana Kočnera žiada od Pavla Ruska a v druhom rade od TV Markíza spolu viac ako 42 miliónov eur. Pavol Rusko pravosť dvoch zmeniek na súde dosvedčil. V jednom spore spoločnosť Mariana Kočnera uspela na prvom stupni, verdikt nie je právoplatný.

    - Reklama -