Francúzsko: Muž, ktorý kričal Alláhu akbar a zabil dvoch ľudí, trpel podľa ministra vnútra psychickými problémami

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    K útoku došlo dopoludnia v meste Trappes, ktoré je súčasťou parížskej aglomerácie. Podľa denníka Le Parisien páchateľ – 35-ročný Kamel S. – vyzbrojený niekoľkými nožmi najskôr okolo 09.30 h napadol na ulici svoju sestru. Následne sa ukryl v dome svojej matky. Keď z neho neskôr vyšiel s nožom v ruke a vykrikoval arabskú frázu “Alláhu akbar” (Boh je najväčší), policajti ho zastrelili. V dome neskôr objavili mŕtve telo matky, ktorú predtým taktiež usmrtil. Tretia zranená osoba, ktorú previezli vo vážnom stave do nemocnice, nie je s páchateľom v príbuzenskom vzťahu. 

    Minister vnútra Gérard Collomb uviedol, že útočník trpel vážnymi psychickými problémami a že prokuratúra nevyšetruje udalosť ako teroristický útok. Podľa francúzskych médií sa vyšetrovatelia prikláňajú skôr k verzii, že mohlo ísť o rodinný spor. 

    Podľa televízie BFM-TV sa útočník narodil v roku 1982. Pred dvoma rokmi ho odsúdili za prejavovanie sympatií k terorizmu. 

    Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa k útoku prostredníctvom spriaznenej agentúry Amák okamžite prihlásila a uviedla, že páchateľ bol jej “bojovníkom”. Toto tvrdenie však nepodložila žiadnymi dôkazmi.

    Trappes má okolo 30.000 obyvateľov a patrí medzi chudobné oblasti departementu Yvelines. Polovica z miestnych obyvateľov má menej ako 25 rokov a miera nezamestnanosti tam dosahuje takmer 20 percent.

    - Reklama -