SaS podáva trestné oznámenie. TOTO je dôvod!

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    “Dnes chceme informovať o dôležitom rozhodnutí Najvyššieho súdu (NS) SR, ktoré celú doterajšiu argumentáciu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vyvracia. Nad prehnitou mašinériou sa podarilo vyhrať konkrétnemu farmárovi, ktorý dokázal že MPRV SR vyplatilo peniaze fiktívnemu majiteľovi jeho pozemku,” priblížila Halgašová.

    V rozhodnutí NS SR sa podľa nej píše, že “pokiaľ sa vyplatí dotácia (priama platba) pre tretiu osobu bez súhlasu oprávneného užívateľa, prípadne dokonca proti jeho vôli, nemôže sa úspešne uchádzať o priznanie podpory, pretože jej chýba základný a kľúčový predpoklad, ktorým je právo užívania k pôde”. 

    Matečná musí vyvodiť zodpovednosť

    Rozhodnutie NS SR je podľa nej jasným potvrdením zlyhania vedenia MPRV. “Žiadame, aby pani ministerka Gabriela Matečná (SNS) konečne vyvodila zodpovednosť, pretože podľa našich informácií to nie je len o tomto jedinom prípade. To je o stovkách fiktívnych farmárov a o miliónoch eur, ktoré boli ukradnuté za pomoci štátnej moci a jej verných. Aj rozhodnutie NS SR opätovne potvrdilo to, čo sme si mysleli my všetci, že čelní predstavitelia PPA sú podozriví z toho, že z fiktívnych platieb mohli profitovať. A my ako verejnosť sme doposiaľ netušili, koľko takýchto neoprávnených dotácií umožnil štát vyplatiť a vyplatil. Nevieme to najmä preto, že ministerka Matečná stále odmieta zverejniť zoznam zmlúv (na vyplácanie podpôr, pozn. TASR). Ak by bolo všetko v poriadku, určite by nemala s týmto problém,” podčiarkla Halgašová.

    Azda najokatejším prípadom ako systém agropodpôr funguje, ktorý napadol aj NS SR ,je podľa Halgašovej medializovaný škandál exposlankyne strany Smer-SD Ľubice Roškovej, prezývanej na východe Slovenska “grófka”, ktorej PPA rozdávala “šťavnaté dotácie, snáď podľa toho, či pršalo alebo svietilo slnko”, a to nielen na betónové plochy. “V roku 2017 poberala dotácie v rôznych obciach, na záhumienky v malých výmerách, ale v celkovej výmere 180 hektárov. Skutoční majitelia pozemkov ani netušili, že za to, že oni na záhumienkoch pracujú, niekto za nich poberá peniaze,” poznamenala Halgašová. 

    “V systéme MPRV A PPA tieto plochy nie sú vyznačené, sú vymazané. Existuje vážne podozrenie, že PPA aj v týchto dňoch informácie v (informačnom) systéme úmyselne mení, aby zakryla nelegálne vyplácanie dotácií a znemožnila trestné stíhanie zodpovedných ľudí,” dodala Halgašová. Spomínané rozhodnutie NS SR je podľa nej x-tým dôkazom v poradí, že ministerka Matečná má odstúpiť zo svojho postu.

    - Reklama -