VIDEO Dosť nezvyklé vystúpenie Andreja Kisku v Prahe

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    V nedeľu 28. októbra 2018 sa konali v Česku oslavy 100. výročia vzniku Československa. Občania výročie oslavovali po celej krajine, každý po svojom. Prezident Miloš Zeman vyznamenal vo Vladislavskej sále Pražského hradu 41 žien a mužov, boli medzi nimi padlí českí hrdinovia z Afganistanu, zabití hrdinovia druhej svetovej vojny aj jeden z hrdinov roku 1968. Okrem týchto ľudí dostali štátne vyznamenanie politológ Zdeněk Zbořil, publicista Erik Best alebo slovenský miliardár Pavol Krúpa.

    Skupina ľudí stojaca pred Pražským hradom smerom k Vladislavskej sále kričala: „Hanba a hanbite sa!“ Za čo by sa mali oceňovaní hanbiť? Vraj za to, že preberajú vyznamenanie práve z rúk Miloša Zemana.

    Všetky oslavy sa však netočili len okolo Pražského hradu. Česi oslavovali výročie na Václavskom námestí aj v pražskej Lucerne. Zaplnená sála jasala a s interpretmi spievala jednu pieseň za druhou. Hromový pokrik a burácajúci potlesk sa však ozval vo chvíli, keď Michael Kocáb oznámil, že na pódium prichádza prezident Andrej Kiska.

    Ten sa za viac ako vľúdne prijatie poďakoval a povedal pár viet. „(Milan Rastislav) Štefánik hovoril, že tí, ktorí si myslia, že za nich slobodu vybojujú iní, si ju možno ani nezaslúžia. My alebo vy, ktokoľvek, kto si myslí, že lepšie Česko alebo Slovensko za neho vybojuje niekto iný, možno myslí zle. Spravme všetko pre to, aby aj Česko, aj Slovensko boli najmodernejšími krajinami, plné úspešných a sebavedomých ľudí. Krásny večer,“ rozlúčil sa s publikom. Na ceste z pódia ho sprevádzal ďalší hromový potlesk.

    Zdroj: Facebook / Andrej Kiska

    - Reklama -