Sulík sa pre urážky voči Kuffovi pustil do Havrana. Nebude sa mu to čítať ľahko!

    0
    Richar Sulík a Michal Havran (Autor: TASR)

    Všetko sa to začalo 7. novembra 2016. Predseda SaS Richard Sulík vo svojom komentári na HNonline.sk hodnotil politickú situáciu v Spojených štátoch amerických a opisoval v ňom možnú výhru republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.

    V komentári Sulík písal, že hlavným dôvodom, prečo budú Američania voliť Trumpa, je: „Žijeme v pomýlenom svete prehnanej politickej korektnosti. Bojuje sa za práva všelijakých menšín, za práva migrantov, za zákazy čo len náznaku diskriminácie, proti najmenším prejavom extrémizmu, xenofóbie, rasizmu… S výsledkom, že biely pracujúci heterosexuálny a dane platiaci americký muž je v Amerike najväčším chudákom. A práve títo a ich rodiny zvolia Trumpa.“

    Havran: Sulík je trápnučký fašista

    Na jeho slová ešte v ten deň reagoval publicista Michal Havran. Na sociálnej sieti napísal: „Mali sme v Európe takých liberálov ako Jorg Haider alebo Pim Fortuyn. Tiež začínali ako psychotickí libertariáni a skončili rovnako ako Richard Sulík ako trápnučkí fašisti.“

    Podľa Sulíkových slov počas svojho pôsobenia v politike nepodal žalobu na nikoho, ale na Havrana musel. „Vo svojom statuse ma nazval FAŠISTOM, lebo do jeho videnia sveta nezapadol môj odhad víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách.“ Podľa jeho názoru má teológ moralizovanie v krvi. „Tak ako stúpa jeho hviezda na slovenskom mediálnom nebi, stúpa aj jeho pýcha,“ dodal. Viac sme o tom písali TU.

    Menej húliť“

    O pár mesiacov neskôr sa Sulík s Havranom stretli zoči-voči v diskusii. Sulík vtedy dokonca povedal: „Pán Havran, menej trávy by vám pomohlo. Menej húliť, to fakt pamäti pomáha.“ „Teraz ste mi tu povedali, že mám fajčiť menej trávy, pán Sulík, a ste s tým v pohode, hej?“ reagoval prekvapený Havran.  Obaja aktéri sa nakoniec ani len nedohodli, čo to fašizmus je. V rozhovore pre Parlamentné Listy následne Sulík povedal, že to Havran nemá v hlave v poriadku. Viac TU a TU.

    Sulíkova kritika Havrana

    Celú túto situáciu si pripomenul teraz aj samotný predseda najsilnejšej opozičnej strany a to najmä v súvislosti s Havranovými urážlivými slovami voči Mariánovi Kuffovi. Sulík zároveň pripomenul rozhodnutie Tlačovo-digitálnej rady Slovenskej republiky, podľa ktorej je Havranov komentár za hranicou etiky a slušnosti, pričom sa môže „úrovňou i obsahom zaradiť medzi tzv. nenávistné prejavy (hate speech), nie nepodobné v dnešnej dobe, žiaľ, častým fašizoidným prejavom“.

    „Michal Havran mňa síce svojho času nazval fašistom, no k mojim textom tlačová rada nepíše, že ide o ´hate speech nie nepodobný fašizoidným prejavom´,“ upozornil na paradox Sulík.

    Podľa Sulíka však „takto debatujú len ľudia, ktorí ako jediní majú PRAVDU a vtedy je dovolené všetkých s iným názorom urážať a osočovať“.

    „S Kuffom v mnohých veciach nesúhlasím ani ja, ale v živote by som si nedovolil o ňom napísať, že ´pôsobí ako vyšinutý, okrajový blázon, jeho bláboly a hlúposti…´,“ uzavrel europoslanec.

    Celý Havranov útok na kňaza Mariána Kuffu, ktorá podľa neho patrí do cirkusu, si môžete prečítať TU.

    - Reklama -