Putin! Rusko! Vynorili sa vážne slová o demonštráciách vo Francúzsku

    0
    V hlavnom meste Francúzska sa demonštrácie proti reformám prezidenta Emmanuela Macrona zmenili na pouličné boje (Autor: Jan Rychetský)

    Server Manipulátoři.cz Jana Cempera s odvolaním sa na britský denník The Times napísal, že protestujúcim Francúzom sa dostáva podpory z účtov napojených na Rusko.

    „Kanál WarGonzo zverejnil fotografiu dvoch mužov, ktorí sa chvália vlajkou organizácie ,Doneckej ľudovej republiky‘. Mužov identifikovali ako priaznivcov militantného Donbasu: Fabrice Sorlin a Xavier Moreau. Fabrice Sorlin je vodcom ultrapravicovej organizácie Dies Irae (Súdny deň) a fanúšikom ,ruského videnia sveta‘. Sorlin okrem iného nelegálne navštívil okupované územie Donbasu, potom napísal niekoľko proruských článkov vo francúzskych médiách. Xavier Moreau navštívil obsadený Donbas ako ,pozorovateľ‘ pri pseudovoľbách (nikto ich neuznáva) 11. novembra tohto roku. Demonštrácií sa napríklad zúčastnil aj Luca Marcela – vplyvný taliansky proruský aktivista,“ napísal Cemper.

    Informácie z Francúzska prináša aj Žarko „Raptor“ Jovanovič, ktorý je podľa Cempera známy ako predný český šíriteľ ruských dezinformácií. Protestom vo Francúzsku sa venuje tiež dezinformačný web Aeronet a server Sputnik financovaný Ruskom.

    O tom, že za protestmi v Paríži a v ďalších francúzskych mestách stoja ruskí či prorusky naladení aktivisti, je podľa servera ČasopisArgument.cz presvedčená aj ukrajinská tajná služba SBU.

    „Stotridsaťšesťtisíc ľudí je v prepočte na ľudnatosť Francúzska podstatne menej, než sa ich zúčastnilo napríklad v ČR na protestoch proti Andrejovi Babišovi. Tie sa však na rozdiel od Francúzska zaobišli bez násilností. Zaujímavé je, že v očiach dezinformačných médií sú demonštrácie v ČR protestom proti legitímne zvolenej vláde, vo Francúzsku však nie. Emmanuel Macron na rozdiel od Miloša Zemana vo voľbách zvíťazil presvedčivo,“ dodal ešte k protestom Jan Cemper.

    - Reklama -