Šéf gigantu Google prehovoril: o ochrane súkromia a platení daní v Česku

    0
    Šéf spoločnosti Google Sundar Pichai reční na konferencii v americkom Mountain View. Francúzsky súd rozhodol, že americká spoločnosť Google nemusí doplatiť vo Francúzsku na daniach viac než miliardu eur, čo od nej požadovali francúzske úrady (Autor: TASR)

    Sundar Pichai sa narodil v roku 1976 v Indii. Dnes je riaditeľom nadnárodného gigantu Google. Ako riaditeľ by sa vraj rád zasadil o to, aby spoločnosť rozprestrela svoje aktivity vo viacerých krajinách sveta. To by znamenalo, že v týchto krajinách bude spoločnosť platiť viac daní, lebo dnes sa vychádza z toho, že dane sa platia tam, kde vzniká nejaká hodnota, čo sú v prípade Googlu Spojené štáty.

    „Efektívne zdanenie celej spoločnosti sa posledných desať rokov pohybuje na úrovni 26 percent. Je pravda, že to platíme hlavne v Spojených štátoch. Robíme to preto, že nám to ako nadnárodnej spoločnosti ukladá medzinárodný daňový systém. Ale v tejto veci sme sa zapojili do procesu na fóre OECD, kde sa tento problém rieši. Proces je zdĺhavý, ale daňovú reformu podporujeme a chceme byť v tejto oblasti konštruktívni. Zaviazali sme sa dodržiavať všetky daňové zákony, potrebujeme však medzinárodný daňový systém, pretože sme v mnohých krajinách, skoro po celej planéte. Internet je globálny. A chceme vidieť nejakú evolúciu. Dnes vychádza daňový systém z toho, že dane sa platia tam, kde je vytvorená najväčšia hodnota, kde je výskum a vývoj. Aj preto chceme postupne presúvať výskum a vývoj mimo USA do ďalších krajín, kde sa potom bude platiť viac daní,“ konštatoval Pichai.

    Pichai chce poskytovať služby čo najviac ľuďom. Ak to pôjde, rád by zlepšoval aj rodinné životy používateľov – s pomocou rodinných zámkov, ktoré deťom znemožnia prístup k určitému obsahu na internete. Tvrdí tiež, že chce chrániť súkromie používateľov Googlu.

    „Naším poslaním je slúžiť všetkým. Keď sme pred rokmi spúšťali prehliadač Chrome, urobili sme to po celom svete naraz. Lenže pre mnoho novších služieb, ako je práve Google Assistant, potrebujete zároveň miestnych partnerov aj lokálny obsah. V každej krajine, kam idete, musíte dostatočne investovať. Vždy môžeme pomôcť používateľom s dátami. Ale dáta, ktoré sú osobnejšie, citlivejšie, môžeme napríklad spracovať na zariadení, nemusíme ich posielať do cloudu. Myslím, že toto je užitočný smer, ktorý by sme mohli preskúmať,“ pokračoval Pichai.

    Okrem toho sa vraj firma zaoberá etickými dosahmi využívania moderných služieb. To je smer, ktorému by sa podľa riaditeľa mali venovať aj mladí ľudia, ak chcú v budúcnosti v odbore preraziť.

    - Reklama -