Ubránime Európu. Víťazstvo ľudu! Orbán a Le Penová jasajú: Čítajte viac

    0
    Budova Európskeho parlamentu v Bruseli (Autor: SITA)

    Víťazom volieb do Európskeho parlamentu sú ešte stále európski ľudovci (EPP) so 179 mandátmi. Dalo by sa to však nazvať Pyrrhovým víťazstvom. Frakcia obhájila 179 mandátov, zatiaľ čo o päť rokov skôr dostala 221 mandátov. A z toho 13 pochádza zo suspendovaného Fidészu premiéra Orbána.

    Výsledky volieb do Európskeho parlamentu 2019:

    Druhí sú európski socialisti, ktorí získali rovných 150 mandátov. Aj tu však ide o podstatnú stratu, v minulých voľbách to bolo 191 europoslancov.

    Výsledky volieb do Európskeho parlamentu 2014:

    Naopak zisky zaznamenala frakcia ALDE, zo 67 europoslancov si polepšila na 107. Polepšili si aj Zelení (Greens/EFA), ktorí získali dvadsať mandátov k svojim pôvodným päťdesiatim. Naopak prepadu sa dočkala Európska ľavica (GUE/NGL), ktorá sa z 52 europoslancov scvrkla na 38.

    Nasledujú tri prevažne euroskeptické či eurorealistické frakcie s veľmi podobnými výsledkami. ECR utrpela straty, zo 70 europoslancov zostalo len 58. Úplne rovnaký počet mandátov má teraz Európa národov a slobody. A len o dva mandáty menej má Európa slobody a priamej demokracie, ktorú vedie britský europoslanec Nigel Farage. Tu je však otázka, ako dlho vzhľadom na brexit budú britskí europoslanci vo funkcii.

    Jednotlivé krajiny

    V Nemecku voľby nie úplne prekvapivo vyhrala CDU/CSU kancelárky Merkelovej s takmer 29 percentami. Kto bol naopak prevalcovaný, bola nemecká sociálna demokracia, ktorá získala len 15,6 % hlasov a ktorú predbehli Zelení s výsledkom 20,7 %. Nemeckí Zelení majú výrazný podiel na posilnení svojej frakcie v europarlamente. Alternatíva pre Nemecko získala 10,8 % všetkých hlasov, čo je takmer o 4 % lepší výsledok ako v minulých voľbách.

    Vo Francúzsku vyhralo Národné združenie (Rassemblement national) Marine Le Penovej nad Macronovou centristickou koalíciou v pomere 23,5 % k 22,5 %. Ako tretí skončili francúzski Zelení s výsledkom 13,1 %. Aj tu ide o posilnenie pozície od minulých volieb. Štvrtí skončili Republikáni. Marine Le Penová to vyhlásila za víťazstvo ľudu, ktorý s pýchou a cťou znovu prevzal moc. Ide vraj o lekciu v pokore pre prezidenta Macrona.

    Veľké víťazstvo môže oslavovať Matteo Salvini v Taliansku. Jeho Liga prekonala magickú hranicu jednej tretiny všetkých voličov s výsledkom 33,6 %. O desať percent menej majú talianski socialisti a až treťom mieste sa s výsledkom 16,7 % umiestnilo Hnutie piatich hviezd. Štvrtá je Forza Italia bývalého premiéra Berlusconiho.

    Taliansky vicepremiér už oslavuje a ďakuje svojim voličom:

     

     

    Zdroj: Twitter/Matteo Salvini

    Podobný výsledok ako Salvini môže oslavovať Nigel Farage vo Veľkej Británii, 31,7 % všetkých hlasujúcich dalo hlas práve jeho nedávno vzniknutej Strane brexitu. Druhí sa umiestnili liberálni demokrati, naopak tristné výsledky má Labour party so 14 % a konzervatívci s 8,7 %. Polepšili si opäť Zelení, a to na 11,1 %.

    V Rakúsku zvíťazili ľudovci Sebastiana Kurza s takmer 35 percentami všetkých hlasov. Slobodní, ktorých tesne pred voľbami postretol škandál ich lídra Heinza-Christiana Stracheho, získali 17,2 %. Aj v Rakúsku posilnili svoju pozíciu Zelení, a to na 14 %.

    A na záver, Maďarsko stále bezpečne ovláda Fidész premiéra Orbána s výsledkom 52,3 % hlasujúcich, pričom druhá najsilnejšia strana získala len 16,2 %. Premiér Orbán už výsledok náležite ocenil: „Vyhrali sme eurovoľby 2019 a rád by som sa poďakoval tým, ktorí nás volili. Občania Maďarska nám dali mandát na tri kroky. Na zastavenie migrácie, na obranu Európy národov a na obranu kresťanstva v Európe. Potrebujeme lídrov, ktorí budú hrdí na 2000 rokov kresťanskej tradície.“

    Výsledky volieb nájdete na webe election-results.eu.

    - Reklama -