Hrozí migračná kríza. Obrovská vlna. Ako v roku 2015, píšu noviny

    0
    Ilustračné foto – grécka vlajka (Autor: TASR)

    Grécky dôchodca Manolis Mantas, ktorý žije na ostrove Samos, si myslí, že počty žiadateľov o azyl opäť narastajú. Stačí mu, aby sa pozrel z okna svojho domu, a skrátka vidí, že ich je na plážach viac ako pred časom. Formálne síce stále existuje dohoda medzi EÚ a Tureckom o tom, že krajina polmesiaca vezme späť každého nelegálneho migranta, lenže má to háčik.

    Nielen pre spory o ostrov Cyprus nemá Grécko s Tureckom nijako vrelé vzťahy, a tak Turci nie sú príliš horliví v udržaní nelegálnych migrantov na svojom území. V praxi teda nielen na ostrove Samos opäť rastie počet žiadateľov o azyl.

    Migračná kríza sa tak v žiadnom prípade neskončila.

    „Minulý týždeň sa podľa aténskeho denníka Kathimerini vylodilo na ostrove Lesbos len za jediný deň takmer 600 imigrantov, ktorí priplávali na 16 člnoch. Od začiatku roku ich potom prišlo do Grécka 31-tisíc, teda najviac za posledné tri roky. Prevažne išlo o Afgancov. Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN sa Grécko opäť stalo pre migrantov hlavnou vstupnou bránou do Európy. Situácia sa vrátila späť na začiatok, kde bola v rokoch vrcholiacej migračnej krízy,“ píše MF Dnes.

    „Keď sa upokojila situácia v Grécku, hlavná trasa pašeráckych gangov sa obrátila do Talianska. Po minuloročnom nástupe protiimigračného ministra vnútra Mattea Salviniho prevzalo túto úlohu zase Španielsko. Salvini síce nedávno skončil, ale Taliansko ďalej zadržuje lode mimovládnych organizácií, ktoré vozia imigrantov od líbyjského pobrežia do Európy. Hľadala sa teda štrbina na ceste do Európy – a nakoniec opäť mieria migračné trasy ku gréckym ostrovom,“ dodáva denník.

     

    - Reklama -