Britskí poslanci zablokovali tvrdý brexit a zamietli predčasné voľby

    0
    Ilustračná snímka, B. Johnson (Autor: TASR)

    Vládny návrh pri večernom hlasovaní podporilo 298 poslancov, proti ich bolo 56. Na vypísanie nových volieb však bola v 650-člennej Dolnej snemovni potrebná dvojtretinová väčšina hlasov. Informovala o tom stanica Sky News.

    Poslanci v stredu večer schválili aj v treťom čítaní návrh zákona, za základe ktorého bude musieť britská vláda požiadať o odloženie vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ, ak nedosiahne s Úniou dohodu do 31. októbra.

    Za návrh, ktorý by mohol brexit odložiť o tri mesiace – do konca januára -, hlasovalo 327 poslancov, proti bolo 299. Návrh pôjde teraz na hlasovanie do Snemovne lordov, hornej komory britského parlamentu.

    Johnson v reakcii na toto rozhodnutie Dolnej snemovne vyhlásil, že “teraz sa musia konať voľby v utorok 15. októbra”.

    V reakcii na to, že táto jeho požiadavka nezískala v dolnej parlamentnej komore dostatočnú väčšinu, konzervatívny premiér následne povedal, že šéf labouristov Jeremy Corbyn sa stal prvým lídrom opozície, ktorý odmietol “pozvánku” na voľby. Podľa Johnsona je to zjavne preto, že Corbyn si nemyslí, že by mohol zvíťaziť.

    Johnson podľa Sky News vo svojom vyjadrení tiež naznačil, že sa znova pokúsi o vypísanie nových volieb v najbližších dňoch po tom, ako bude definitívne schválený zákon brániaci brexitu bez dohody.

    Corbyn i ďalší labouristi uviedli, že za nové voľby, ktoré predtým podporovali, zahlasujú len v prípade, že pred ich vyhlásením bude odsúhlasený tento zákon, pripomenuli agentúry AP a DPA. V súlade s týmto stanoviskom dala Labouristická strana svojim 247 poslancom pokyn, aby sa v stredu zdržali hlasovania o návrhu na nové voľby.

    Johnson dúfa, že jeho Konzervatívna strana by zvíťazila v predčasných voľbách s parlamentnou väčšinou, ktorá by zaistila, že Británia vystúpi z EÚ v aktuálne stanovenom termíne 31. októbra.

    Zákonu brániacemu októbrovému brexitu bez dohody sa pritom ešte v Snemovni lordov pokúsia obštrukciami zabrániť jej členovia, ktorí patria medzi tvrdých stúpencov brexitu.

     

    - Reklama -