Žiadne no-go zóny neexistujú. Radšej však do týchto oblastí nechoďte. Vo Švédsku riešia zamotaný problém s politickou korektnosťou

    0
    Život v štokholmskom metre (Autor: Vít Hassan)

    Oficiálne vo Švédsku neexistujú žiadne no-go zóny. Neexistujú miesta, kam by sa policajti či zdravotníci nedostali. Neoficiálne je však takýchto zón už 61, pričom 23 z nich je zvlášť nebezpečných.

    Švédska polícia teraz uverejnila aktualizovaný zoznam takzvaných zraniteľných miest. Pred dvomi rokmi ich bolo 53, teraz 61. „Je to oblasť charakteristická nízkou sociálnou úrovňou obyvateľstva, kde majú kriminálne gangy silný vplyv,“ uviedla polícia. A zmienila aj to, že tam väčšinou prevažujú komunity prisťahovalcov a často je prítomný náboženský extrémizmus, píše piatočná MF Dnes.

    Ide o oblasti, kam síce môže vojsť policajné auto alebo sanitka, ale musia počítať s tým, že po nich tamojší obyvatelia – často migranti – budú hádzať kamene a v žiadnom prípade nebudú spolupracovať s úradmi. Práve tu často nájde teroristický Islamský štát oddaných bojovníkov, ktorí podľahnú jeho propagandistickým videám.

    Polícia však skutočne odmieta označovať oblasti, kde vládnu gangy, za no-go zóny. Už len preto, že tam strážcovia zákona musia jazdiť dosť často, takže pre nich to sú skôr go-go zóny. Keď tam policajti alebo záchranári idú, musia mať vždy za chrbtom zálohu a premyslené únikové trasy, ktorými odchádzajú, ak by sa niečo „zvrtlo“. Denník sa odvoláva na informácie, ktoré má k dispozícii server The Local.

    „Nie sú tu absolútne žiadne no-go zóny, jazdíme všade. No občas máme signály, že niečo nie je v poriadku, a potom sa na to radšej dobre pripravíme,“ hovorí šéf hasičov v najrizikovejších štokholmských predmestiach Rinkeby a Tensta.

    - Reklama -