Kočner v miliónovej kauze. Skutok sa nestal, usúdil vyšetrovateľ, ktorý už raz mal čo vysvetľovať

    0
    Marián Kočner (Autor: Reprofoto, TA3)

    V posledných dňoch sa meno kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera spája s machináciami s DPH za osem miliónov eur. Má ísť o to, že Kočnerove firmy urobili sériu pochybných obchodov s hotelmi a štát im za to vyplatil osem miliónov na DPH, pričom časť peňazí sa údajne stratila niekde na Malte.

    Tento počin vyšetrovala aj Národná kriminálna agentúra, ktorá dostala podnet minulý rok, pretože v rokoch 2010 až 2012 malo dôjsť ku zločinu neodvedenia dane a poistného prevodmi nehnuteľností. Išlo pritom o hotelový komplex Residence hotel a Športhotel Donovaly.

    Ako píše denník SME, vyšetrovateľ Štefan Jombík trestné stíhanie zastavil s tým, že skutok sa nestal a nie je trestným činom. Jombíka mali dokonca pre ústretové konanie voči Kočnerovi už v minulosti preverovať. S kolegom Jaroslavom Barochovským vyšetroval v roku 2010 aj Kočnerovu kauzu bytovky Glance House.

    „O novostavbu v Bernolákove súperia dve skupiny developerov, obviňujú sa z nezákonného konania. Proti Kočnerovi stojí podnikateľ Róbert Číž. Čížove podania proti ľuďom okolo Kočnera polícia opakovane zamietala. Na základe trestných oznámení druhej strany Číža s manželkou Adrianou naopak obvinila z podvodu a hrozí im väzenie,“ píše denník s tým, že Číž sa dokonca sťažoval, že vyšetrovatelia sú zaujatí, ale špeciálna prokuratúra to vyhodnotila ako neopodstatnené.

    Na postup Jombíka a Barachovského sa v roku 2011 sťažoval Číž aj na inšpekcii ministerstva vnútra, pričom Kočner mu mal poslať niekoľko obrazových správ, z ktorých pochopil, že ho čaká väzba. Inšpekcia sa však jeho sťažnosťou odmietla zaoberať, lebo to vraj nie je v jej právomoci.

    V súčasnej kauze sa Kočner objavuje aj s Janou Šlachtovou, ktorá s ním bola aj v prípade Glance House. Jombíkovo vyšetrovanie však podozrenie z neoprávneného vyplatenia ôsmich miliónov ako odpočtu DPH nepotvrdilo. „V uznesení o zastavení stíhania Jombík ako argument použil aj tvrdenie, že v roku 2010, keď sa prevody na Donovaloch diali, sa Kočner so Šlachtovou ešte nepoznali a nemohli byť spriaznení. Vo výpovediach o Glance House pritom Kočner aj Šlachtová Jombíkovi zhodne tvrdili, že sú dlhoroční známi,“ píše denník s tým, že napriek tomu špeciálna prokuratúra tvrdila, že postup bol správny.

    Spomínaní prokurátori vyšetrujú aj prípad, v ktorom sú obvinení bývalý minister vnútra Daniel Lipšic a Gábor Grendel, ktorí mali podľa polície neoprávnene novinárom vyzradiť informácie o pohyboch na Kočnerovom účte v Privatbanke, ktorá patrí finančnej skupine Penta.

    - Reklama -