Uniklo na verejnosť: Viac ako sto utečencov sa v Británii pokúsilo o samovraždu

    0
    Ilustračné foto: migranti prichádzajúci do Európy (Autor: TASR)

    Medzi utečencami, ktorí žijú vo Veľkej Británii v azylových centrách, vzrastá zúfalstvo, od júla do septembra tohto roku držalo vyše 200 migrantov hladovku. Niektorí to naozaj robili s úmyslom zomrieť, iní chceli poukázať na zlé podmienky, v ktorých musia žiť. V spomínanom období bolo monitorovaných asi 649 ľudí, u ktorých existovalo podozrenie, že by sa mohli pokúsiť o samovraždu. Britské úrady tieto dáta odovzdali novinárom, ale denník k tomu dodáva, že úradníci to urobili len veľmi neochotne.

    Niektorí azylanti držia hladovku, pretože o ich osude ešte úrady nerozhodli, iní protestujú proti odmietavému stanovisku v azylovom konaní. U niekoľkých utečencov, ktorí držia hladovku, sa pri spätnom preskúmaní ich prípadu skutočne zistilo, že majú právo na azyl.

    Zamestnanci vo všetkých strediskách majú za úlohu utečencov bedlivo sledovať a pracovať s nimi, rozprávať sa s nimi, keď sa rozhodnú neprijímať jedlo alebo dokonca vodu. Pracovníci sú navyše školení, aby rozpoznali skrývané pokusy o sebapoškodzovanie.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -