Bojím sa, že dnes už môže byť prezidentom každý, hovorí známy psychiater

    0
    Jefim Fištejn, český novinár a bývalý komentátor Svobodnej Evropy (Autor: Archív)

    Ako sa šíri strach a komu jeho šírenie prospieva? A ako sa strachu môžeme brániť? Psychiater Radkin Honzák prezradil Václavovi Moravcovi, že má strach z toho, že dnes už môže viesť štát ako prezident v podstate ktokoľvek.

    „Ja som napríklad ako malý chlapec počul, že prezidentom môže byť každý. A teraz sa bojím, že je to pravda,“ poznamenal psychiater Radkin Honzák. Boj so strachom však považuje za chybu, pretože bojom proti strachu v skutočnosti strach prikrmujeme. Za oveľa lepší spôsob boja so strachom považuje odvedenie pozornosti od tohto strachu.

    Bojíme sa, pretože pred sebou nemáme víziu budúcnosti, myslí si publicista Fištejn

    Publicista Jefim Fištejn na tému doplnil, že ľudia dnes majú strach preto, že pred sebou nemajú nejakú víziu budúcnosti. V minulosti to bolo inak. Nacisti, komunisti, ale aj západní kapitalisti v minulosti predkladali určitú víziu budúcnosti. V 30. rokoch minulého storočia sa ešte miliónom Nemcov páčila nová vízia budúcnosti, ktorú predkladal Adolf Hitler. Po vojne sa mnohým ľuďom páčila vízia, akú predkladali komunisti. Tieto dva projekty sa ukázali ako temné, ale byli to určité projekty budúcnosti. „Ale dnes je to veľmi zložité,“ konštatoval Fištejn.

    Dnes časť spoločnosti funguje tak, že vzhliada k Rusku, zatiaľ čo druhá skupina populácie sa Ruska bojí, a tak sa chce primknúť k Európskej únii, bez ohľadu na to, či je táto Únia plná chýb alebo nie. Obe tieto polohy sú však podľa Fištejna zlé. Mali by sme sa vraj snažiť nebyť slepí voči Rusku ani voči EÚ, pričom problémy EÚ by sme sa mali snažiť nejako napraviť.

    Neskôr bola reč aj o utečeneckej kríze. Fištejn konštatoval, že v radoch Islamského štátu bojuje nemalé percento moslimov z Ruskej federácie. Svoju vinu na spustení utečeneckej vlny však mali aj Američania, ktorí najprv zasiahli v Iraku, ale potom sa z tejto krajiny náhle stiahli. Okrem toho vraj máme zásadný problém v tom, že časť moslimov – sunniti – sa na Blízkom východe cíti veľmi prehliadaná a dáva najavo, že to nenechá bez povšimnutia. „Súčasný americký prezident spôsobil, že v Iraku nie sú pri moci sunniti,“ doplnil k téme Fištejn.

    - Reklama -