Čarnogurský: Havel nechcel rozpad Československa. Ale vedel, že to je nezvratné

    0
    Ján Čarnogurský, advokát, bývalý slovenský premiér a minister spravodlivosti (Autor: archív JČ)

    “Václav Havel pre mňa zostáva stále šéfom opozície proti komunizmu a prvým prezidentom, ktorý umožnil veľmi rýchly a plynulý prechod od komunizmu k demokracii,” zmienil Čarnogurský.

    Ten bol síce v deň Nežnej revolúcie vo väzení, ale o pár dní neskôr ho prepustili. “Tri dni po prepustení z väzenia som už bol členom delegácie disidentov, ktorá hovorila s federálnou vládou. Presne dva týždne od prepustenia z väzenia som skladal sľub na Hradčanoch ako prvý podpredseda federálnej vlády,” spomínal Čarnogurský. Sila disidentov podľa neho spočívala predovšetkým v masových zhromaždeniach.

    “Nezabúdajme, že v čase, keď tieto rokovania prebiehali, rozpadal sa celý sovietsky blok,” podotkol tiež Čarnogurský. “Už len Československo bolo rigidným komunistickým štátom, čo bolo treba zmeniť,” dodal.

    Čarnogurský pohovoril aj o rozdelení Československa. “Václav Havel si to neprial. Bolo to zrejmé z celého jeho správania a konania, ktoré viedol. Bol ale realista, takže si uvedomoval, že je to nezvratný proces a takto to prijal,” povedal. Podľa neho je však dôležité, aby Česi a Slováci v prípade kríz vystupovali jednotne, nie každý na druhej strane barikády.

    Václav Havel bol podľa neho viac umelcom než politikom. “Jeho umenie bolo nadčasové, lebo vedelo osloviť mnohé generácie. Václav Havel tiež hlásal mier a to si tiež vážili rôzne generácie. Nikoho neodsudzoval, každému sa vedel priblížiť a snažil sa porozumieť pohnútkam,” dodal.

    - Reklama -