Som smutný, že belosi sú stále nadradení, povedal. VIDEO odhaľuje, čo si Obama myslel, keď ešte o Bielom dome ani nesníval

    0
    Mladý Barack Obama (Autor: Reprofoto: Youtube)

    Barack Obama je liberál a z politického presvedčenia by mal chrániť práva a slobodu všetkých ľudí bez ohľadu na to, aká je ich farba pleti. Nebola to však vždy pravda a dosluhujúci americký prezident sa v minulosti vyjadroval na adresu belochov podobne, ako to v súčasnosti robia predstavitelia kontroverzného hnutia Black Lives Matter (Na čiernych životoch záleží). Tí presadzujú názor, že belosi sa stále správajú ako nadradená rasa, ktorá má v spoločnosti oveľa väčšie privilégiá ako černosi alebo ľudia inej farby pleti.

    Reči šéfa Bieleho domu o odpore k tomu, čo aktivisti z BLM nazývajú „bielou nadvládou“ (white supremacy) sa dostali na verejnosť po vyše štvrťstoročí. Barack Obama o údajnej nadvláde belochov hovoril počas návštevy Kene, kde sa narodil jeho otec.

    Záznam rozhovoru s budúcim prezidentom USA je podľa informácií na portáli YouTube z roku 1990, keď mladý Obama ešte pravdepodobne ani netušil, že ho politická kariéra vynesie až do oválnej pracovne Bieleho domu. Jeho vyjadrenia na adresu belochov preto nie sú až také opatrené, ako v čase, keď sa stal senátorom štátu Illinois a následne aj hlavou štátu.

    Stále tu platí „biela nadvláda“

    Video natočené počas návštevy Baracka Obamu v Keni ukazuje vývoj, ktorým prešli vyjadrenia amerického prezidenta za 26 rokov. „Som smutný z pocitu, že belosi sú v tejto krajine (Keni) stále v istých ohľadoch nadradení,“ konštatuje Obama v takmer 20-minútovom videu.

    Americký prezident na zázname z počiatku 90. rokov uvádza aj príklady, prečo si myslí, že v Keni stále platí „biela nadvláda“ (white supremacy). „Keď si sadnete do reštaurácie (belosi), sú obslúžení skôr ako Keňania, keď idete cez hranice, majú to bieli jednoduchšie,“ povedal svojho času Obama na kameru.

    Karta sa obrátila

    Rokmi a skúsenosťami ľudia často prichádzajú na to, že ich názory z minulosti by mohli byť prekážkou pre ich ďalší život či dokonca kariérny postup. Zrejme si to uvedomil aj Barack Obama, ktorý svoju rétoriku o „bielej nadradenosti“ zmiernil, keď už dosluhoval ako senátor amerického štátu Illinois a pripravoval sa na boj o kreslo v Bielom dome.  

    Obama v prejave z 18. marca 2008 už nebol takým tvrdým zástancom myšlienky, že belosi sú v spoločnosti zvýhodnení na úkor obyvateľstva inej farby pleti. „Nedostatok príležitostí medzi černochmi, hanba a frustrácia, ktoré vychádzajú z neschopnosti poskytnúť rodine to, čo potrebuje, sa stupňujú tým, že roky vládne politika blahobytu,“ uviedol pred vyše ôsmimi rokmi Obama ešte ako senátor.

    Obama sa však v prejave, ktorý predniesol necelý rok pred nástupom do oválnej pracovne, nevenoval len údajným znevýhodnením Američanov tmavej pleti. V tom istom prejave priznal, že to nie sú len černosi, kto trpí upadajúcim školstvom a nedostatkom služieb.

    „Podobný hnev existuje aj na strane belošskej komunity. Väčšina pracujúcej strednej vrstvy bielych Američanov sa necíti byť privilegovanou rasou. Ich skúsenosti sú skúsenosťami imigrantov a nikto im nič nedal zadarmo, vybudovali si to od základov, pracovali tvrdo celý život, často len preto, aby sa potom pozerali, ako ich pracovné príležitosti unikajú za oceán,“ zastal sa Obama belochov ešte ako illinoiský senátor.

    - Reklama -