Merkelová na striedačku: Úplne vážne padla nasledujúca možnosť

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    „Konzervatívny rebel, ktorý by mohol byť budúcim nemeckým vodcom, je mladý, bojovný a burkafobik,“ píše doslova server britského denníka o Jensovi Spahnovi.

    Angele Merkelovej niektorí novinári vyčítajú, že si nevychováva politických nástupcov. Kto stranu povedie, keď sa táto dáma rozhodne odísť do politického dôchodku? Podľa The Guardian sa jej nástupca možno volá Jens Spahn. Ide o poslanca CDU, ktorý sa narodil v roku 1980. Do strany vstúpil na konci 90. rokov minulého storočia a poslancom sa stal už v roku 2002. Vyštudoval politológiu a právo. Denník Süddeutsche Zeitung o ňom v roku 2012 napísal, že je homosexuál. V roku 2015 sa stal Spahn námestníkom ministra financií.

    Postavenie Merkelovej na čele vládnucich nemeckých kresťanských demokratov (CDU) bolo dlho neotrasiteľné a aj dnes si mnoho Nemcov nedokáže predstaviť, že sa táto dáma nestane kancelárkou štvrtýkrát po sebe. Avšak jej liberálna politika v utečeneckej kríze predsa len otvorila priestor pre jej vnútrostraníckych kritikov. Nie každý verí v politiku, ktorú vystihuje súslovie: My to zvládneme.

    Spahn ponúka trochu iné slová. „Nemecko nemusí byť tou pravou krajinou pre moslimov, ktorí chcú, aby ich ženy nosili burku alebo nikáb… Musíme vyslať jasný odkaz, čo ešte považujeme za prijateľné a čo už nebudeme tolerovať,“ povedal.

    Ani Spahn však nemusí mať v strane na ružiach ustlané. Pretože ide o homosexuála, niektorí stranícki kolegovia si myslia, že to nie je ten najvhodnejší muž na pozíciu predného reprezentanta strany. Niektorí kolegovia mu vraj dokonca hádzali pod nohy polená. Keď sa chcel stať prvýkrát poslancom, došlo na ohováračskú kampaň. „Ako sa zdá, nefungovalo to,“ komentuje poslanec nechuť voči svojej osobe v strane. Dnešná nemecká spoločnosť je podľa Spahna natoľko liberálna, že jej nevadí mladý homosexuálny politik. Hrozí však, že vo svojej liberálnosti včas nezastaví radikálnych moslimských duchovných, ktorým nemecká otvorenosť nie je po chuti.

    Otvoriť dvere utečencom bolo správne, verí Spahn

    „Vďaka bojovnosti, ktorá hraničí s aroganciou, si Spahn v CDU získal povesť politika bojujúceho za reformu zdravotníctva, opakovane vyzýval na reformy dôchodkového systému a na prehodnotenie ochrany osobných údajov – posvätných kráv v nemeckej politickej debate,“ píše The Guardian.

    Ale nesmieme vraj zabúdať, že ide o politika konzervatívnej strany, kde nie je zvykom otvorene útočiť na svojho šéfa, takže aj Spahn hovorí o politike Angely Merkelovej veľmi opatrne. Dúfa, že Angela Merkelová sa stane kancelárkou aj v roku 2017. Odporcom utečencov navyše posiela jasný odkaz.

    „Rozhodnutie zo 4. septembra bolo správne a logické,“ hovorí jasne Spahn ku dňu z roku 2014, keď Merkelová vyhlásila, že Nemecko neuzavrie svoje brány utečencom zo Sýrie. Súčasne však malo zaznieť, že ide len o krátkodobé opatrenie. Politici v Nemecku podľa jeho názoru podcenili silu sociálnych sietí, ktoré pomohli migračnú vlnu mohutne posilniť. Teraz Nemecko musí urobiť všetko pre to, aby úspešných žiadateľov o azyl integrovalo.

    Môžeme podpísať dohodu s Britániou, ale najprv sa musíme rozviesť

    Pokiaľ ide o Brexit, podľa Spahna by si mali Nemci položiť otázku, čo viedlo Britov k odchodu zo spoločenstva, v ktorom je väčšina Nemcov spokojná. Obratom zároveň dodáva, že EÚ môže do budúcna podpísať dohodu o voľnom obchode s Veľkou Britániou bez toho, aby trvala na voľnom pohybe osôb medzi Úniou a Britániou.

    Keď môžeme mať dohodu o voľnom obchode s Kanadou či Spojenými štátmi, prečo by sme nemohli mať podobnú dohodu s Veľkou Britániou, pýta sa. Zhodne s kancelárkou a ďalšími nemeckými politikmi však prehlasuje, že najprv sa musia EÚ a Veľká Británia úspešne rozviesť. Akákoľvek diskusie o voľnom obchode môžu nastať až potom, keď Británia opustí európske spoločenstvo.

    - Reklama -