Maďari predlžujú krízový stav na hraniciach. Nábor nových policajtov začne už zajtra

    0

    Podľa jeho slov sa z Afriky i ázijských krajín vydávajú na cestu obrovské masy ľudí a prevádzači v tom vidia veľkú príležitosť. O ilegálne a násilné prekročenie maďarských hraníc sa v auguste snažilo denne v priemere až 133 cudzincov. Od začiatku tohto roka zadržali hliadky takmer 18.000 narušiteľov hraníc.

    Bakondi podotkol, že dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom je veľmi neistá, okrem toho zdrojom rizika je aj situácia v Líbyi, odkiaľ denne utekajú tisíce migrantov. Maďarsko 5. júla zaviedlo tzv. hĺbkovú kontrolu hraníc.

    V zmysle tohto opatrenia narušiteľov, ktorých zadržia v pásme do ôsmich kilometrov od srbskej a chorvátskej hranice, odprevadia späť k bránam na hraničných zábranách a nasmerujú do najbližšej tranzitnej zóny. Po tomto opatrení posilnili hliadky, počet príslušníkov polície a armády strážiacich hranice stúpol na takmer 10.000. Vláda 10. augusta rozhodla, že nasadí ďalších 3000 policajtov.

    Stav krízy spôsobenej masovou migráciou vyhlásila maďarská vláda vlani v septembri v súlade so súborom zákonov prijatých vtedy na obmedzenie prílevu migrantov do krajiny. Pôvodne mal platiť do 9. septembra 2016.

    - Reklama -