Problém detských manželstiev. Imám vysvetľuje, prečo ich majú Dáni akceptovať

    0
    Ilustračné foto: utečenci (Autor: SITA)

    Mladé nevesty, ktoré prídu do Európy aj so svojimi o dosť staršími manželmi, majú byť od nich oddelené. Európa nemá pre takéto niečo pochopenie a deti, ktoré musia byť v manželstve a vykonávať všetky manželské „povinnosti“, chce chrániť. Imám to však vidí inak. Volá po tom, aby to vláda prijala, pričom sa odvoláva na tradičné zvyky.

    Milovníkov mladučkých dievčat deportujú

    Ako sme nedávno informovali, maloleté dievčatá, ktoré sa nelegálne dostanú do Európy, končia ako všetky ostatné deti utečencov v špecializovaných azylových centrách pre deti. Tam ich však údajne cez víkendy môžu navštevovať ich oveľa starší manželia. Podľa informácií dánskeho denníka MetroExpress sa poniektorí imigranti, ktorí už žijú v Európe, snažia priviesť aj svoje neplnoleté manželky. Dodatočne.

    O tom, čo sa deje v dánskych azylových centrách počas víkendov, keď do nich za svojimi detskými manželkami chodia aj na noc ich oveľa starší muži, dánske úrady vedia. Ministerka pre migráciu Inger Stojbergová uviedla, že chce súčasné praktiky zastaviť. Sľúbila, že deti budú v budúcnosti chrániť. Dokonca v krajine aj sprísnia pravidlá, lebo deti sú tam takzvane „pod zákonom“ do veku 15 rokov. Najnovšie však oddelia aj páry, kde má osoba menej ako 18 rokov.

    „Je absolútne neprijateľné, že v súčasnosti existujú maloletí v rámci dánskeho azylového systému, ktorí žijú so svojimi manželmi alebo partnermi, a ja som požiadala dánske imigračné služby, aby to okamžite ukončili,“ povedala premiérka. V dánskych azylových centrách má byť najmenej osem vydatých detí už tehotných alebo už porodili. Plánom vlády je dokonca deportovať tých migrantov, ktorí sa oženia s dieťaťom alebo ho oplodnia. Dievčatá majú nájsť v krajine útočisko.

    Lepšie pre celú rodinu?

    To je európsky pohľad na tento problém. Imám si však myslí, že dánska vláda by takto nemala reagovať a mala by rešpektovať rodiny migrantov bez ohľadu na vek nevesty. Len minule sme pritom informovali, že rovnaký problém majú aj Nóri, ktorí majú dokonca rekordmanku, len 11-ročnú nevestu.

    Imám prehovoril pre MetroExpress. „Človek by sa mal pozrieť na tieto prípady z iného uhla. Je to mimoriadna humanitárna situácia a myslím si, že sa budete musieť o tie rodiny postarať. Musíme akceptovať, že je to odlišná kultúra a nemôžeme ničiť rodinný život,“ vyhlásil. Imám argumentuje aj tým, že utečenci sú v takej zúfalej situácii, že toto sa naozaj môže javiť ako azda najlepšie riešenie. Ako sme informovali, správu o detských manželstvách vydala aj organizácia Save the Children.

    „Detské manželstvá sa znepokojujúco zvýšili, v niektorých prípadoch sa zdvojnásobili,“ uvádza organizácia. Ako ďalej dodala, sýrske utečenecké rodiny sú závislé od ubúdajúcich zdrojov, chýbajú im ekonomické príležitosti a v neposlednom rade sa snažia svoje deti ochrániť od sexuálneho násilia. „Ak sa však dcéra vydá skoro a dostane muža, môže sa tak zlepšiť situácia týkajúca sa bezpečia v rodine,“ opísal imám. Upozornil pritom na zlú situáciu v utečeneckých táboroch, v ktorých nie je núdza o násilie.

    - Reklama -