Nóri sa nestačia čudovať. Imigranti priniesli so sebou ďalší problém, detské manželstvá. Najmladšia nevesta má dokonca iba…

0
Utečenci po príchode do Nemecka (Autor: SITA)

Údaje, ktoré vyliezli na povrch, sú pre Európanov len ťažko pochopiteľné. Veď, kým na starom kontinente tínedžerov trápia hlavne škola či hľadanie vlastnej identity, tí, ktorí do Európy utiekli z iného kontinentu, všetky tieto klasické dospievajúce starosti preskočili míľovými krokmi. Ako uviedla verejnoprávna rádiotelevízia NRK s odvolaním sa na údaje z Nórskeho imigračného riaditeľstva a Nórskeho riaditeľstva pre deti, mládež a rodinu (Bufdir), zo 61 maloletých osôb pod „chomútom“ ich bolo najmenej desať pod vekovou hranicou 16 rokov. Informovala o tom nórska obdoba portálu The Local. Vek 16 rokov je totiž podľa nórskych zákonov aj vekom pohlavnej dospelosti.

Riaditeľstvo chce pomôcť

No zdá sa, že imigranti si z nejakých nórskych zákonov ťažkú hlavu nerobia. Mladších ako 16 rokov boli vo všetkých desiatich prípadoch dievčatá. Zarážajúce sú aj iné čísla a to, že 49 dievčat a dvaja chlapci mali za sebou sobáš síce vo veku 16 a 17 rokov, ale až keď prišli do Nórska. A  najmenej dve dievčatá mladšie ako 18 rokov už čakajú svoje druhé dieťa. Najmladšou vydatou žiadateľkou o azyl bolo len 11-ročné dievča.

Títo žiadatelia o azyl, ktorí sú už vydatí či ženatí pritom pochádzajú najčastejšie zo Sýrie, Afganistanu či Iraku. To už zdvihlo zo stoličky predstaviteľov Bufdiru. „Pozeráme veľmi prísne na deti do 18 rokov, ktoré sú vystavené sexuálnemu zneužívaniu, násiliu a núteným prácam. Zaviazali sme sa pomôcť týmto deťom a predísť núteným situáciám, ktoré by sa mohli brať ako kriminálne prípady,” vyhlásila riaditeľka Bufdiru Mari Trommaldová.

Podľa nej by sa mal každý prípad posudzovať individuálne, aby sa určilo, či by manželské páry žili oddelene. Taký je aj príbeh jedného nerovného páru, kde dievča malo 14 rokov a jej manžel 23. Do Nórska si však priviedli aj svoje už 18-mesačné dieťa. Dnes však už žijú oddelene a muž čelí policajnému vyšetrovaniu. Čo je však tiež zaujímavé, je fakt, že tento pár bol jedným z mnohých utečencov, ktorí vstúpili do Nórska cez hraničný prechod Storskog.

Ten sa dostal do médií aj v súvislosti s tým, že sa cezeň nedá dostať pešo, a tak ho utečenci prekračovali na bicykli. Do severskej krajiny sa dostali cez Rusko, kde však podľa Nórov mali ostať, preto nastali naťahovačky medzi Oslom a Moskvou, kde títo utečenci napokon skončia. Nóri ich chceli poslať naspäť na bicykli, napokon zvolili autobusy. Rusi sa však začali brániť, utečencov späť nechceli. A proti boli aj samotní utečenci.

Majú to aj v Dánsku

Vráťme sa však späť k detským manželstvám. Nórsky prípad pritom nie je zďaleka jediný. O pedofilných praktikách, zaobalených do slovíčka tradícia sa hovorilo aj v súvislosti s Dánskom. Ako sme informovali len nedávno, nedospelé dievčatá, ktoré sa nelegálne dostanú do Európy, končia ako všetky ostatné deti utečencov v špecializovaných azylových centrách pre deti. Tam ich však údajne cez víkendy môžu navštevovať ich oveľa starší manželia, a to nie je ani zďaleka všetko. Podľa informácií dánskeho denníka MetroExpress sa poniektorí imigranti, ktorí už žijú v Európe, snažia priviesť aj svoje neplnoleté manželky.

Zdá sa teda, že aj snahy Európy oddeliť deti od dospelých končia napokon fiaskom, čo len potvrdzuje situácia z Dánska. O tom, čo sa deje v dánskych azylových centrách počas víkendov, keď do nich za svojimi detskými manželkami chodia aj na noc ich oveľa starší muži, dánske úrady vedia. Ministerka pre migráciu Inger Stojbergová uviedla, že chce súčasné praktiky zastaviť. V tejto krajine je pritom sexuálna „zrelosť“ stanovená ešte nižšie ako v Nórsku, a to na vek 15 rokov. Manželstvá možno uzatvárať až od 18 rokov. Sú to teda celkom iné pravidlá ako zákony, akých sa držia poniektorí moslimskí imigranti. Tí sa však bránia, vraj ide len o prosté zvyky.

Zúfalí ľudia robia zúfalé činy

A poďme ďalej. Správu o šokujúcich nútených manželstvách či tehotenstvách vydala aj organizácia Save the Children. „Nechcela som sa vydať. Chcela som doštudovať a stať sa lekárkou. Ale moji rodičia ma k tomu donútili. Otec sa bál sexuálneho obťažovania. Som tehotná. Plod je veľmi slabý, lebo som veľmi mladá a moje telo nie je pripravené,“ takto znie výpoveď istej 13-ročnej dievčiny v správe organizácie. Detské manželstvá neboli v Sýrii ničím výnimočným ani pred krízou. V roku 2011 bolo vydatých 13 percent dievčat menej ako 18-ročných.

Správa sa zamerala aj na utečenecké tábory v Jordánsku, kde je len registrovaných okolo 600-tisíc utečencov, no podľa jordánskej vlády ich je neregistrovaných omnoho viac, možno až milión. A práve v týchto táboroch vzrástol počet detských manželstiev šialeným tempom. „Detské manželstvá sa zvýšili znepokojujúco, v niektorých prípadoch sa zdvojnásobili,“ uvádza organizácia. Takéto manželstvá nie sú ničím novým ani v irackom tábore v meste Erbil či medzi sýrskmi utečencami v Libanone.

Podľa organizácie však existuje mnoho praktických dôvodov, pre ktoré sa detské manželstvá zdajú byť najlepším riešením. Sýrske utečenecké rodiny sú totiž závislé od ubúdajúcich zdrojov, chýbajú  im ekonomické príležitosti a v neposlednom rade sa snažia svoje deti ochrániť od sexuálneho násilia. Kombinácia týchto faktorom potom vedie k zúfalým činom, ktorého výsledkom je ale zmiernenie tlaku na rodiny.

- Reklama -