Útoky v Kolíne? To nemá s imigráciou nič spoločné. Tak na toto prišla Európska komisia

    0
    Prezident Európskej komisie Jean-Claude Juncker bozkáva predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza (Autor: SITA)

    Z dokumentu, ktorý zhŕňa výsledky stretnutí európskych úradníkov z 13. januára 2016, vyplýva, že vedenie Európskej únie sa viac stará o zníženie škôd, ktoré čoraz viac zdiskreditovanej imigračnej politike sexuálne útoky spôsobili, ako o čelenie problémom spojených so súčasnou imigračnou krízou.

    Novoročné útoky, ktoré boli vo viacerých nemeckých a rakúskych mestách, mali na svedomí takmer výlučne imigranti arabského a severoafrického pôvodu. Napriek tomu však viceprezident Európskej komisie, holandský politik Frans Timmermans vyhlásil, že to bola záležitosť zabezpečenia verejného poriadku, ktorá nie je spojená s utečeneckou krízou. Európska komisia sa zároveň na zasadnutí zhodla, že je potrebné bojovať proti „falošným obvineniam“ a sama seba označila za „hlas rozumu“. „Je dôležité, aby Komisia pokračovala v koordinácii a bola hlasom rozumu v protiklade k populistickej rétorike a zároveň znížila napätie. Musíme však reagovať na obavy európskych občanov, najmä tým, že zdôrazníme, že Európa je tiež úniou bezpečnosti a hodnôt,“ stojí v zápisnici z rokovania.

    Riešenie? No predsa lepšie prerozdeľovanie

    Ako si EK predstavuje boj proti „falošným obvineniam“, vysvetľuje hneď v nasledujúcom bode, ktorý vyzýva na „bezpodmienečné odmietnutie falošných asociácií medzi zločinmi, ako sú útoky na ženy v Kolíne nad Rýnom a masovou migráciou utečencov“. Timmermans sa zároveň domnieva, že hlavným liekom na utečeneckú krízu je prerozdeľovanie imigrantov. „Aby sa zvládla kríza, ktorá ak bude pokračovať, môže mať zničujúce dôsledky, musí sa splniť niekoľko bodov – členské štáty musia rešpektovať svoje záväzky, musí sa urobiť zásadný pokrok s presídľovaním utečencov a kontroly na vnútorných hraniciach EÚ sa nesmú znovu zaviesť, inak budú výdobytky Schengenu ohrozené,” píše sa ďalej v dokumente.

    Kontakt s realitou

    Zverejnený dokument Európskej komisie opäť vyvoláva otázky, do akej miery sú vrcholní európski politici v kontakte s realitou lepšie alebo horšie ako bežní ľudia, ktorí čoraz viac zo súčasného vývoja pociťujú strach. ParlamentnéListy.sk nedávno informovali o incidente, keď prejav nemeckej kancelárky Angely Merkelovej prerušil univerzitný profesor. „Bojím sa o budúcnosť svojich detí. Moje deti majú dva, štyri a deväť rokov, povedal Nemec a dodal: „Robíte experiment a nepoznáte dôsledky… Mám pri tom vážne obavy. Očakával by som od vás ako od fyzičky väčšiu zodpovednosť,“ povedal akademik. Prerušujúceho profesora vzápätí po jeho „vystúpení“ vyviedli z haly a teraz čelí právnym krokom zo strany Merseburskej univerzity, ktorá sa vyjadrila, že jeho pôsobenie ako zamestnanca prehodnotí pre „poškodenie reputácie fakulty“.

    Virálnym sa tiež stalo video iba 16-ročnej nemeckej študentky Bibi Wilhaimovej. Mladá Nemka v ňom obviňuje nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú zo zničenia Nemecka, pričom tvrdí, že čelí slovným útokom a obťažovaniu zo strany imigrantov. Wilhaimová zároveń zúfalo prosí o pomoc a vyzýva nemeckých mužov, aby konečne začali svoje ženy a deti brániť.

    - Reklama -