Populizmus a podnikateľské skupiny. Tak vidí rezort hospodárstva jeden z čelných kádehákov

    0
    Ján Hudacký, podpredseda KDH (Autor: SITA)

    Konzistentnosti riadenia rezortu určite nepomohli ani časté zmeny vo vedení ministerstva hospodárstva a výmena dvoch ministrov a dvoch štátnych tajomníkov.„Neustále sa zhoršujúce podnikateľské prostredie, zdieranie podnikateľov vyššími daňami, poplatkami, zvyšujúcimi sa odvodmi vrátane mimoriadnych odvodov pre regulované spoločnosti, vysoké ceny energií, nízka vymožiteľnosť práva a pretrvávajúca byrokracia boli príčinou zhoršujúcej sa konkurencieschopnosti nášho hospodárstva počas druhej vlády Roberta Fica. Nie div, že v aktuálnom rebríčku konkurencieschopnosti je Slovensko podľa Svetového ekonomického fóra na nelichotivom 67. mieste,“ povedal Hudacký.

    Rezort hospodárstva nebol podľa Hudackého schopný eliminovať neprimerané politické zásahy premiéra Roberta Fica do regulačnej politiky nezávislého Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (URSO) a jeho tvorby cien na trhu s energiami.

    Práve vysoká miera regulácie trhu, ako aj deformačná dotačná politika pre obnoviteľné zdroje, sú podľa neho príčinou neúmerne vysokých cien elektriny a plynu pre domácnosti a podniky, ktoré sú najvyššie v EÚ.

    „Chýbajúca legislatíva, týkajúca sa ochrany sociálne odkázaných domácností pred energetickou chudobou, deformovanie trhu s energiami štátnymi intervenciami, ako aj plošné znižovanie cien plynu, vratky poplatkov za dodaný plyn pre domácnosti, dotácie výkupných cien energie z obnoviteľných zdrojov alebo podpora ťažby hnedého uhlia predstavujú deformačné faktory, ktoré sa negatívne odrážajú na cenách energií pre domácnosti a ostatných koncových spotrebiteľov,“ dodal Hudacký.

    - Reklama -