Poslanci reagujú na prílev cudzincov, schválili sociálne opatrenia pre Ukrajincov

0

25.5.2022 Parlament schválil zavedenie sociálnych opatrení pre odídencov z Ukrajiny. Nová legislatíva rieši problémy v oblasti sociálnych vecí a rodiny súvisiace s prílevom cudzincov tak, aby bolo možné účinne a efektívne organizovať rôzne formy pomoci a podpory občanom Ukrajiny, ktorí sa zdržiavajú na Slovensku.

Novelou zákona o sociálnych službách sa umožní poskytovať služby starostlivosti o dieťa v detskej skupine v domácom alebo inom prostredí najviac štyrom deťom, a to od narodenia po začatie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Na poskytovanie tejto starostlivosti o deti v detskej skupine nebudú platiť podmienky odbornej spôsobilosti dosiahnutím vymedzeného stupňa vzdelania, ani sa nebude vyžadovať plnenie kvalifikačných predpokladov na vykonávanie pracovnej činnosti opatrovateľa detí v oblasti sociálnych služieb. Takýmto mechanizmom sa podľa rezortu práce posilňujú nedostatočné kapacity zariadení starostlivosti o deti v pracovných dňoch v pracovnom čase.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Novelou zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa sa upravuje poskytovanie príspevku na starostlivosť o dieťa pre novú formu poskytovania starostlivosti v tzv. detských skupinách. Výška príspevku pre túto formu starostlivosti dosiahne 160 eur.

Viac k témam: odídenci, rusko-ukrajinský konflikt, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci reagujú na prílev cudzincov, schválili sociálne opatrenia pre Ukrajincov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -