Kováčik príde o funkciu prokurátora, Žilinka sa vyjadril k dôvodom na odvolanie

0

25.5.2022 Právoplatné odsúdenie pre úmyselný trestný čin je podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku dôvodom na odvolanie prokurátora z funkcie. Reagoval tak na dnešný právoplatný rozsudok Najvyššieho súdu SR voči bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi a odvolal sa pritom na zákon o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry.

Kováčik mal pozastavený výkon funkcie

Podľa neho generálny prokurátor odvolá prokurátora z funkcie, ak prokurátor bol právoplatným rozhodnutím súdu odsúdený pre úmyselný trestný čin. Zároveň platí, že služobný pomer prokurátora zanikne odvolaním z funkcie prokurátora dňom, keď bolo prokurátorovi doručené rozhodnutie generálneho prokurátora o odvolaní z funkcie, ak v rozhodnutí o odvolaní z funkcie nie je uvedený neskorší deň.

Rozhodnutie o odvolaní z funkcie musí byť prokurátorovi doručené do vlastných rúk. Žilinka vo svojom stanovisku, ktoré poskytol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan, podotkol, že Kováčik mal počas trestného stíhania dočasne pozastavený výkon funkcie prokurátora.

Vynášal citlivé informácie

Najvyšší súd SR (NS SR) uznal bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika za vinného. Uložil mu trest odňatia slobody na osem rokov s minimálnym stupňom stráženia. Ďalej udelil odsúdenému peňažný trest 100-tisíc eur. Súd zároveň zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 20. septembra, ktorý ho odsúdil na 14 rokov väzenia a prepadnutie majetku.

Senát NS SR oslobodil Kováčika z obžaloby týkajúcej sa podpory zločineckej skupiny a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Zároveň ho však uznal za vinného zo zločinu prijímania úplatku od Ľudovíta Makóa vo výške 50-tisíc eur. Vinným je tiež z prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, a to pre vynášanie citlivých informácií.

Viac k témam: Prokurátor, Špeciálny prokurátor
Zdroj: Webnoviny.sk – Kováčik príde o funkciu prokurátora, Žilinka sa vyjadril k dôvodom na odvolanie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -