Ostrostrelec Lewandowski získal Zlatú kopačku, Ronaldo a Messi neboli ani v prvej dvadsiatke

    0

    25.5.2022 Poľský futbalista Robert Lewandowski získal ocenenie Zlatá kopačka za sezónu 2021/2022, ktoré každoročne získava najlepší kanonier v európskych ligových súťažiach. Ostrostrelec Bayernu Mníchov v skončenej sezóne dosiahol v nemeckej I. bundeslige 35 presných zásahov a v tomto hodnotení obhájil vlaňajšie víťazstvo.

    Messi skóroval iba šesťkrát

    Za poľským suverénom skončil Francúz Kylian Mbappé, ktorý vo farbách domáceho tímu Paríž Saint-Germain nazbieral v Ligue 1 spolu 28 presných zásahov, k druhej priečke mu pomohol hetrik v záverečnom ligovom súboji sezóny proti Métam.

    Tretiu priečku hodnotenia zdieľajú víťaz tohto ocenenia z roku 2020 Talian Ciro Immobile z Lazia Rím a Francúz Karim Benzema zo španielskeho Realu Madrid, obaja nazbierali po 27 gólov. Šesťnásobný držiteľ trofeje Argentínčan Lionel Messi vo farbách PSG skóroval vo francúzskej lige iba šesťkrát, štvornásobný víťaz hodnotenia Portugalčan Cristiano Ronaldo v anglickom Manchestri United dosiahol 18 ligových gólov a obsadil 21. priečku.

    Najviac gólov strelil Omoijuanfo

    O víťazovi Zlatej kopačky nerozhoduje iba počet gólov, ale aj to, v akej súťaži ich autori hrajú. Góly v najlepších piatich ligách (Nemecko, Španielsko, Anglicko, Taliansko, Francúzsko) sa násobia dvoma, v slabších súťažiach koeficientom 1,5 a vo zvyšných zodpovedá počet bodov streleným gólom.

    Zaujímavosťou je, že v uvedenom hodnotení viac gólov ako Lewandowski dosiahol Nór Ohi Omoijuanfo, ktorý vo farbách domáceho Molde FK skóroval 27-krát a ďalších deväť presných zásahov dosiahol ako hráč srbského tímu Crvena zvezda Belehrad. Na základe spomenutých koeficientov to nórskemu zakončovateľovi stačilo “len” na 6. pozíciu.

    Zlatá kopačka

    najlepší strelci európskych futbalových líg v sezóne 2021/22

    1. Robert Lewandowski (Poľ., Bayern Mníchov/Nem.) 35 gólov / 70 bodov
    2. Kylian Mbappé (Fr., Paríž Saint-Germain/Fr.) 28/56
    3. Ciro Immobile (Tal., Lazio Rím/Tal.) 27/54
    Karim Benzema (Fr., Real Madrid/Šp.) 27/54
    5. Wissam Ben Yedder (Fr., AS Monaco/Fr.) 25/50
    6. Ohi Omoijuanfo (Nór., Molde FK/Nór. a Crvena zvezda Belehrad/Srb.) 36/49,5
    7. Patrik Schick (ČR, Bayer Leverkusen/Nem.) 24/48 bodov
    Dušan Vlahovič (Srb., AC Fiorentina/Tal. a Juventus Turín/Tal.) 24/48
    9. Mohamed Salah (Eg., FC Liverpool/Angl.) 23/46
    Son Hung-min (Kór. rep., Tottenham Hotspur/Angl.) 23/46

    Viac k témam: Zlatá kopačka
    Zdroj: Webnoviny.sk – Ostrostrelec Lewandowski získal Zlatú kopačku, Ronaldo a Messi neboli ani v prvej dvadsiatke © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -