Ďalšie testovanie zamestnancov vo firmách je nejasné, Sulíkovo ministerstvo už ale začne preplácať náklady

0

1.2.2022
aktualizované 31. januára 16:28

Situácia týkajúca sa ďalšieho testovania zamestnancov vo firmách je stále nejasná. Ministerstvo hospodárstva SR ešte minulý týždeň uviedlo, že neplánuje predlžovať platnosť jeho manuálu testovania.

Lengvarský chce v testovaní pokračovať

Ten je pritom platný do konca januára. Dnes hovorí, že o ďalšom postupe rokuje s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Viac o téme: Koronavírus

„Touto otázkou by sa mal na najbližšom rokovaní zaoberať aj vládny kabinet. Kým táto otázka nie je uzatvorená, zamestnávatelia sa nemusia obávať žiadnych sankcií,” uviedol pre agentúru SITA stručne rezort hospodárstva.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po poslednom rokovaní vlády uviedol, že testovanie bude pokračovať v nezmenenom režime aj vo februári.

Formulár na preplácanie nákladov

Ministerstvo hospodárstva však finišuje s prípravou formulára a technickým zabezpečením preplácania nákladov na povinné testovanie zamestnancov.

Ako uviedol rezort, firmy budú môcť o preplatenie požiadať už v najbližších dňoch. Ministerstvo očakáva desiatky tisíc žiadostí, v záujme zníženia administratívnej záťaže a čo najplynulejšieho vyplácania financií preto firmám odporúčame podávať jednu spoločnú žiadosť za mesiace december a január.

„Rezort hospodárstva ubezpečuje, že bude vytvorený dostatočný časový priestor na podávanie žiadostí, aj touto cestou chceme predísť preťaženiu systému pri ich podávaní,” odkazuje ministerstvo zamestnávateľom. Za december sa bude preplácať za jeden test päť eur, za január je suma kompenzácie stanovená na 4 eurá. Ďalšie euro štát preplatí za náklady spojené s testovaním každého zamestnanca.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, Minister zdravotníctva SR, testovanie zamestnancov
Zdroj: Webnoviny.sk – Ďalšie testovanie zamestnancov vo firmách je nejasné, Sulíkovo ministerstvo už ale začne preplácať náklady © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -