Djokovič a Bartyová kraľujú svetovým rebríčkom, Nadal zostal svetovou päťkou

    0

    1.2.2022 Srb Novak Djokovič a Austrálčanka Ashleigh Bartyová zostali na čele svetových tenisových rebríčkov vo dvojhre aj po Australian Open v Melbourne.

    Zatiaľ čo Djokovič v Melbourne Parku tento rok zo známych dôvodov pre opätovne zamietnuté víza neštartoval, Bartyová pred domácimi fanúšikmi získala tretí grandslamový titul a potvrdila post najlepšej tenistky súčasnosti.

    Rubľova nahradil Berrettini

    Náskok Djokoviča pred Daniiliom Medvedevom na čele poradia ATP najlepších svetových singlistov sa zmenšil na 890 bodov. Tretí zostal Nemec Alexander Zverev už s vyše trojtisícovým bodovým mankom. Štvrtý je naďalej semifinalista z Melbourne Grék Stefanos Tsitsipas a piaty zostal čerstvý šampión Australian Open Španiel Rafael Nadal.

    Jedinou zmenou v najlepšej svetovej desiatke je výmena na šiestej pozícii, kde Rusa Andrea Rubľova nahradil Talian Matteo Berrettini. Z ďalších hráčov širšej svetovej špičky si výraznejšie polepšili Francúz Gael Monfils a Španiel Pablo Carreno Busta. Prvý sa posunul z dvadsiateho na šestnáste a druhý z dvadsiateho prvého na sedemnáste miesto.

    Molčan a Polášek si polepšili

    Naďalej jediným Slovákom v najlepšej svetovej stovke je Alex Molčan. Dvadsaťtriročný Prešovčan sa po účasti v 2. kole v Melbourne Parku posunul na 72. miesto, čo je jeho nové kariérne maximum. Pred Australian Open mu patrilo 74. miesto.

    Slovenskou dvojkou zostal Norbert Gombos, ktorý poskočil zo 117. na 110. priečku. Andrej Martin je stopätnásty a miesto v druhej stovke renkingu obsadzujú aj Jozef Kovalík (168.) a Lukáš Lacko (197.).

    Vo svetovom deblovom rebríčku je na čele Chorvát Mate Pavič pred krajanom Nikolom Mektičom a Britom Joeom Salisburym. Elitný slovenský deblista Filip Polášek sa po štvrťfinálovej účasti v Melbourne posunul z deviateho na ôsme miesto, jeho austrálsky deblový partner John Peers je dvanásty. Druhý najlepší Slovák Igor Zelenay je na 140. mieste.

    V elitnej stovke sú dve Slovenky

    V ženskom rebríčku WTA Bartyová vedie s veľkým náskokom 2633 bodov pred Bieloruskou Arinou Sobolenkovou. Na treťom mieste nastala zmena, Španielku Garbine Muguruzovú vystriedala Češka Barbora Krejčíková.

    Štvrtá je po novom Poľka Iga Swiateková, Muguruzová klesla až na siedme miesto. Novou členkou Top Ten je Američanka Danielle Collinsová. Finalistka z Melbourne Parku sa vyšvihla z tridsiatej na desiatu priečku.

    V najlepšej stovke sú dve Slovenky. Novou domácou jednotkou sa stala Kristína Kučová, ktorá poskočila o sedemnásť priečok až na 79. Tridsaťjedenročnej Bratislavčanke chýba osem miest k vyrovnaniu kariérneho maxima zo septembra 2016.

    V elitnej stovke zostala aj Anna Karolína Schmiedlová, ale klesla z 87. na 94. miesto. Slovenská trojka Viktória Kužmová je aktuálne na 148. pozícii, o dvadsať priečok nižšie figuruje Rebecca Šramková.

    Vo štvorhre sú na prvých dvoch miestach české šampiónky z Melbourne, vedie Kateřina Siniaková pred Barborou Krejčíkovou. Tretie miesto patrí Su-wei Chsieh z Taiwanu. V prvej stovke sú aj dve Slovenky. Viktórii Kužmovej patrí päťdesiata siedma a Tereze Mihalíkovej 92. priečka.

    Viac k témam: Australian Open v Melbourne, grandslamový turnaj, Rebríček ATP
    Zdroj: Webnoviny.sk – Djokovič a Bartyová kraľujú svetovým rebríčkom, Nadal zostal svetovou päťkou © SITA Všetky práva vyhradené.

    - Reklama -